Za šest mjeseci 2021. oduzeto više automobila nego tokom cijele 2020.

Policija u Republici Srpskoj je za šest mjeseci ove godine bahatim vozačima oduzela duplo više automobila nego tokom cijele 2020.

“U 2020. godini policijski službenici su od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja privremeno oduzeli 90 vozila, a za prvih šest mjeseci 2021. godine 193 vozila”, precizirala je u izjavi za “Nezavisne novine” Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, naglašava da je u pitanju izuzetno dobar posao.

“Za pohvaliti je aktivnost MUP-a Republike Srpske jer imate određeni broj vozača koji su otporni na bilo kakve preventivne kampanje, poruke koje prema njima upućujete, odnosno to do njih ne dopire”, rekao je Radović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, ispostavilo se da takve vozače ne uspiju smiriti ni kazne koje im se izriču.

“Način na koji su došli do velikih iznosa neplaćenih kazni dovoljno govori. Dakle, recimo, voze neregistrovano vozilo ili im je istekla ili oduzeta vozačka dozvola. Sakupi se tu svega, a oni rade po principu ‘samo neka pišu kazne’, te voze i dalje. Jedina mjera u tom slučaju je oduzimanje vozila. U svakom slučaju, u pitanju je dobra mjera”, rekao je Radović.

Inače, i prema podacima MUP-a Republike Srpske, u pitanju su vozači koji su nastavili po starom i kad im je napisana kazna ili kad im je zabrenjeno da voze ili su dobili kaznene bodove.

“Oni često nastavljaju s najtežim prekršajima tokom učestvovanja u saobraćaju”, ističu iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a dodaju da njihovi pripadnici ne oduzimaju vozila od vozača zbog neplaćenog duga, već isključivo od višestrukih povratnika koji čine najteže prekršaje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Dug u registru novčanih kazni i prakršajnoj evidenciji policijski službenici ne koriste kao osnov za privremeno oduzimanje vozila, već kao dokaz da se radi o povratniku u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, što sud može koristiti kao otežavajuću okolnost prilikom odmjeravanja i izricanja sankcije”, pojašnjavaju iz MUP-a Republike Srpske.

Kako dodaju, osnovni cilj ovih aktivnosti je poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja i adekvatno kažnjavanje višestrukih povratnika za najteže prekršaje.

Rekorder u bahatosti je vozač koji je u martu ove godine zaustavljen na području Policijske uprave Istočno Sarajevo. Nanizao je brojne prekršaje, a potom je utvrđeno da je u registru novčanih kazni i prakršajnoj evidenciji imao dug od čak 257.160 KM.

Inače, o mjestu skladištenja i čuvanja privremeno oduzetih vozila odlučuje nadležni sud, a najčešće to bude parking prostor policijske stanice.

“Kad rješenje suda o oduzimanju vozila postane pravosnažno, vozilo se predaje u nadležnost Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske”, pojašnjavaju iz MUP-a Republike Srpske. (Nezavisne)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU