5.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 9 prosinca, 2021
Još

  Za XI Međunarodni festival umjetnosti minijature konkurisalo 150 umjetnika

  ()

  Izložba radova XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, najdugovječnije manifestacije Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, bit će otvorena 20. oktobra , saopćeno je iz BKC-a Tuzlanskog kantona.

  Nakon zaokružene dvije decenije organizovanja Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine i organizovanih deset bijenalnih izložbi koje su već odavno brojem inostranih autora izašle izvan granica BiH, specifična likovna manifestacija je u 11. izdanju i zvanično dobila međunarodni karakter.

  To je rezultiralo interesovanjem više od 150 umjetnika koji su za izložbu kandidovali 455 radova.

  Radove koje će publika vidjeti u galeriji JU BKC TK u periodu od 20. oktobra do 20. novembra je odabrala Selekciona komisija koju su činili rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK Hari Ejubović, rukovodilac Umjetničke galerije Distrikta Brčko Sanja Đurović i akademska slikarica iz Tuzle Ilhana Latifović.

  Poznati su i nagrađeni autori i radovi u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, te dobitnik posebnog priznanja “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, koje je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana odabrao Stručni žiri kojeg čine značajna imena iz oblasti umjetnosti i kulture: Maja Živanović (Beograd, Srbija), Aleksandar Saša Bukvić (Sarajevo, Bosna I Hercegovina, Željko Mucko (Koprivnica, Hrvatska), Dragana Nuić-Vučković (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina i akademik Enver Mandžić (Tuzla, Bosna i Hercegovina).

  Imena nagrađenih autora bit će saopštena na otvaranju Izložbe odabranih radova koja će svečano biti otvorena u srijedu 20. oktobra u 19 sati u Velikoj galeriji BKC TK. Kuratorica festivalske izložbe je Georgette Yvette Ponté, francuska umjetnica koja živi i radi u Hrvatskoj.

  Idejni tvorci manifestacije Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u ovom dijelu Evrope, a ustanovljene 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti i koji se nalazi na čelu organizacionog tima i predstojećeg XI Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

  Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Federalno ministarstvo kulture i sporta, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO