Naslovnica Zabava Krava “odlučila” da živi slobodno, u divljini s bizonima

Krava “odlučila” da živi slobodno, u divljini s bizonima

PODIJELI

Domaće govedo iznenadilo je poljske prirodoslovce jer provodi zimu s krdom divljih bizona u drevnoj šumi Bialowieza, javlja BBC pozivajući se na poljske medije.

oglasi

Krava je “izabrala slobodu”, piše poljski portal vijesti TVN24. Pobjegla je s farme krajem prošle jeseni i nakon toga je viđena s krdom od pedesetak bizona u šumi na granici s Bjelorusijom.

Ornitolog Adam Zbyryt prvi je primijetio kravu još u studenome. “Nije neobično vidjeti bizona nedaleko od šume Bialowieza, ali jedna životinja mi je privukla pozornost. Imala je potpuno drukčiju svijetlo smeđu nijansu i time se razlikovala od ostatka krda. Bizoni su boje kestena ili tamno smeđi”, kazao je on.

Zbyryt je odbacio svoju prvotnu ideju da se radi o mutaciji kada je dobro pogledao životinju kroz dvogled i vidio da je to limousin krava – francuska pasmina popularna u Poljskoj.

Mlada životinja izgledala je zdravo i nije se činilo da ju bizoni ugrožavaju. Prirodoslovci su vjerovali da će se vratiti kući kada krene zima.

A onda ju je biolog Rafal Kowalczyk vidio ovaj tjedan. I dalje je očito zdrava i izgleda sretna s krdom bizona.

Iako ona možda nije u opasnosti, Kowalczyk upozorava da bi krava mogla predstavljati prijetnju bizonima zbog mogućeg parenja koje bi kontaminiralo osjetljivu vrstu od oko 600 bizona. Ova je krava još premlada za parenje, ali izgleda da će se njezina avantura završiti prije proljeća jer ju planiraju uhvatiti i vratiti na farmu s koje je pobjegla.

N1