Zajednički program UN-a osigurao oko 1,3 miliona dolara za BiH

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald ‘Zajednički program jačanja infrastrukture za financiranje ciljeva održivog razvoja’ u vrijednosti oko 1,3 milijuna dolara.

Bosna i Hercegovina je 2015., zajedno s ostalim državama članicama UN-a, usvojila Program održivog razvoja do 2030. koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja (CoR), a usmjereni su na iskorjenjivanje siromaštva, borbu protiv neravnopravnosti i nepravde, te rješavanje pitanja klimatskih promjena.

Svrha ‘Zajedničkog programa’ je intenziviranje ulaganja u održivi razvoj kroz pokretanje širokog dijaloga i podrška vlastima na svima razinama u BiH kako bi se uspostavili osnovni elementi „eko sustava“ za financiranje CoR.

Ministar Bevanda naglasio je kako se zajednički program sastoji od dvije komponente i to izrade strateškog okvira za financiranje CoR-a i upravljanja javnim financijama koji uključuju samu perspektivu CoR-a.

Dodao je da će realizacija Zajedničkog programa biti financirana iz odobrenih sredstava Zajedničkog fonda UN-a za CoR i sredstava Agencija Ujedinjenih naroda. 

Ukupna vrijednost programa iznosi 1.291.861 dolara, od čega će 999.861 biti financirano iz odobrenih sredstava od Zajedničkog fonda za CoR, a još 292.000 iz sredstava UN agencija, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU