Zapljena 575 kilograma kokaina u Pločama među najvećima u hrvatskoj povijesti

Zapljena gotovo 575 kilograma kokaina 30. ožujka u Luci Ploče, dopremljenog brodom u oplati kontejnera s bananama iz Južne Amerike, među najvećima je u hrvatskoj povijesti, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Načelnik dubrovačko-neretvanske policije Ivan Pavličević istaknuo je kako trenutno nitko nije uhićen, a od 30. ožujka provođena je kriminalistička istraga.

“Ako nešto uvezete, očekujete da će netko to uzeti, ali do toga nije došlo. Uzeta je legalna roba, ali ilegalna nije, a kontejner se vraća”, rekao je Pavličević.

Naveo je kako je početkom godine u lukama zapadne Europe zaplijenjeno više tona kokaina iz Južne Amerike pa je moguće da je jedan krak preusmjeren na jug Europe, u Hrvatsku, Grčku i Italiju.

“Usmjeravamo se na kritične rute i kontejnere za koje postoje indicije da bi se u njima nešto nalazilo”, rekao je Pavličević koji nije potvrdio, ali ni demantirao suradnju s američkom agencijom za suzbijanje narkotika DEA.

Voditelj kriminalističke policije Zoran Tikvica istaknuo je kako kokain nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, već distribuciji na ilegalnom tržištu u susjednim zemljama.

“Drogu kao kokain najlakše je distribuirati kroz kontejnerski promet, a luka Ploče je tek jedna od mnogih teretnih luka u Europi i svijetu, gdje se zaplijene i daleko veće količine”, izjavio je Tikvica.

Voditelj službi za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić rekao je kako carina i policija pojačano nadziru luku Ploče, a zapljena je rezultat takvog nadzora. Istaknuo je da je u tijeku nabava mobilnog rendgena, čime će se olakšati pregled tereta.

“Nabava je pokrenuta prije tri zapljene. Riječ je o skupim instrumentima vrijednim više milijuna kuna”, izjavio je Perić te objasnio kako u protokolu pregleda postoji analiza rizika i nasumični odabir. “Sve pošiljke se profiliraju i analiziraju, a potom slijedi pregled pošiljki”, objasnio je Perić.

Ova zapljena nastavak je suradnje policije s Carinskom upravom, Uskokom i PNUSKOK-om, koja je u 2021.već rezultirala dvjema velikim zapljenama, a istraga se nastavlja i u suradnji s organizacijama iz susjednih zemalja, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU