Zašto je bolje koristiti LED rasvjetu u svom domu?

Osvjetljenje je jedna od onih jednostavnih stvari, ali stvari bez kojih ne možemo. Vrlo vjerojatno većina ljudi niti ne obraća pažnju na to koliko način na koji je njihov dom osvijetljen može utjecati na okoliš ili pak koliki dio računa za struju će zauzeti. Međutim, bilo bi izuzetno pametno obratiti pažnju na to, kao i na neke druge potencijalne probleme koji su vrlo bitni, a ne pridaje im se dovoljno pažnje. Ono što je fascinantno je da bi se velika količina problema mogla otkloniti jednim potezom, a to je korištenjem LED rasvjete u domu. Navest ćemo i neke primjere zašto.

LED žarulje traju znatno dulje

Možda je najbolji razlog s kojim krenuti u ovaj popis činjenica da LED žarulje traju znatno dulje od običnih. To bi se odmah u startu moglo svidjeti mnogima i trebalo bi zaokupiti njihovu pažnju. Naime, danas postoje LED žarulje koje mogu trajati čak i dvoznamenkasti broj godina što je zaista fascinantno. Također, mnogi proizvođači tog tipa rasvjete nude i garanciju od par godina što je dosad bilo nezamislivo za taj tip proizvoda.

Energetska efikasnost

Jedan od glavnih razloga zašto je LED rasvjeta postala tako popularna je njezina energetska efikasnost. LED žarulje koriste oko 75% manje energije u prosjeku, iako taj prosjek može biti još i bolji. To je nešto što će automatski uštedjeti i novac potrošača. Promjena načina osvjetljenja jedan je od najlakših i najefikasnijih načina kako poboljšati energetsku efikasnost kroz duže vremenske periode. 

Bolji utjecaj na okoliš

Nalazimo se u vremenima u kojima je od krucijalne važnosti da što više proizvoda koje svakodnevno koristimo bude podređeno zaštiti okoliša. Kada su i sami potrošači svjesni toga, češće će se odlučiti za LED žarulje. Jedan od primjera kako su bolje za okoliš, osim toga što troše manje energije, kao što smo ranije spomenuli, dolazi već u samoj proizvodnji. Neke od klasičnih žarulja u procesu proizvodnje koriste neke kemijske elemente koji su vrlo štetni. Primjerice, u proizvodnji nekih žarulja koristi se živa što dovodi do toga da se nakon njihovog korištenja moraju odlagati oprezno. To nije problem kada je riječ o LED žaruljama jer se u potpunosti izbjegava korištenje štetnih tvari u proizvodnji.

Instant osvjetljenje i izdržljivost

LED žarulje se pale i gase istog trenutka kada potrošač to zaželi. Nema nikakvih dodatnih efekata kao što je primjerice sporo paljenje ili mala količina svjetlosti kojom žarulja svijetli nakon što je ugašena. Uz to, neke žarulje ne mogu podnijeti brzo paljenje i gašenje što često zna dovesti do toga da prestanu raditi. Kod LED osvjetljenja to nije nikakav problem jer LED žarulje se mogu paliti i gasiti bez problema koliko god je to puta potrebno u vrlo kratkom vremenskom roku.

Mogućnost zatamnjenja

Ono što nije bilo moguće sa žaruljama na koje smo prethodno navikli je smanjiti jačinu kojoj svijetle po našoj potrebi. Osim što na taj način možemo podešavati razinu osvjetljenja prema našim željama, ovo je još jedan dodatni način za uštedu jer, naravno, žarulja koja ne svijetli punom snagom trošit će manje energije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU