18.8 C
Sarajevo
Utorak, 9 kolovoza, 2022

  Zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!

  U Bosni i Hercegovini romobili su još uvijek samo igračke za djecu, ali možemo primjetiti da ih sve više koriste i odrasli zbog svog praktičnog, dugoročno isplativog i zabavnog transporta

  Evo nekoliko činjenica zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najbolji aktivnosti za vaše zdravlje:

  Vožnja romobila povećava čvrstoću cijelog kičmenog stuba

  Koliko često u svakodnevnoj rutini nađemo vremena za jačanje kičme i trbušnjaka koji pomažu snazi cijelog kičmenog stuba? Vožnja romobila je izvrsna aktivnost za jačanje kičmenog stuba, jer balansirajući romobil vi uključujete sve mišiće od glave do pete . Potreba za stabilizacijom dok stojite na skuteru postavlja pozitivne zahtjeve i na mišiće koje prečesto uzimamo zdravo za gotovo. Konkretno, dobar temelj mišića oko trbuha, leđa i zdjelice može zaštititi od problema s leđima koji pogađaju čak polovicu nas u odrasloj dobi.

  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!
  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!

  Sagorijevanje masti

  Već kod vožnje na vodoravnom terenu, sagorijevanje masti je prisutnije nego kod vožnje bicikla. Vožnja klasičnog romobila (prosječnom brzinom od 12 kmh) samo pola sata znači gubitak čak 200 kalorija!
  Vožnja uzbrdo je već vrhunski trening u kojem još brže dolazi do sagorijevanja masti. A što je najbolje, poslije svake uzbrdice, dolazi i nizbrdica.

    Japan: Toplotni val usmrtio 23 osobe od 13.000 hospitaliziranih

  Donji dio tijela

  Dok vozimo romobil čini nam se da najviše vježbamo mišiće na nogama. Tačno je da guranje romobila predstavlja snažnu vježbu za noge, ali treba znati da abdominalni dijelovi tijela, mišići gluteusa i zadnjice ustvari rade većinu stabilizacijskog posla i takođe su veoma angažovani.

  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!
  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!

  Povećajte svoju stabilnost nakon trudnoće

  Sveukupna stabilnost od vrha do pete toliko je važna za svakodnevne aktivnosti. Kad govorimo o stabilnosti, posebno mislimo na ujednačenu snagu trbušnih mišića i zdjeličnog dna, područja koja se tijekom trudnoće istežu i oslabljuju. Važno je ponovo pokrenuti te mišiće za dugoročno fizičko zdravlje, a posebno ako uživate u sportovima s visokim utjecajem poput trčanja, gdje su neravnoteže naglašene i mogu dovesti do ozljeda.
  Svi imamo jaču i slabiju stranu, ali nemamo često priliku otkriti koja je koja. Vožnja romobila može poboljšati vašu stabilnost jer se neurološka poruka između vašeg mozga i mišića poboljšava kod svakog odgurivanja. Prilikom vožnje važno je i mjenjati noge za ravnomjeran trening. Isprobajte sa 3 udarca lijevom nogom, a onda neka lijeva noga ostane na gazištu, te potom se odgurnite 3 puta desnom nogom. Kad jednom uđete u ritam, neravnoteže bi trebale nestati, jer osjećat ćete kako su se svi mišići angažirali, a tijelo potpuno stabilizovalo. Nakon vožnje I kratkog istezanja osjećat ćete se sjajno!

  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!
  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!

  Mentalno zdravlje

  Vožnja romobila je radost za sve! Teško je odoljeti osmijehu dok se zajedno sa vašom djecom ili prijateljima odgurujete na romobilu, a to je dobro za srce i um. Štaviše, uključivanje u aktivnost koju vaša djeca već vole omogućuje više vremena za „zajedništvo“ porodice. Nema mnogo aktivnosti koje mi odrasli i mala djeca možemo podijeliti, jednako uživati i jedno je sigurno: svi zajedno ćete osjetiti dobrobiti.

    (VIDEO) U Novom Travniku održano predavanje "U susret Ramazanu"

  Kod djece, osim ovih benefita, stručnjaci dodaju još dva:

  • Odvlačenje djece od višesatnog gledanja u male ekrane mobitela, jer vožnja romobila je toliko zabava da ju vaše dijete nikada neće odbiti ili podrediti nekoj drugoj, manje zdravoj aktivnosti. Iskoristite to!
  • Socijalizacija i jačanje samopouzdanja kod djeteta. Vožnja romobila je društvena aktivnost u kojoj dijete uči ravnotežu i samostalno određuje brzinu vožnje i pravac kretanja. Dijete kroz vožnju romobila se raduje, te jača i tijelo i duh i u konačnici zbog svega toga, kod djeteta se povećava stepen samopouzdanja.
  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!
  zašto je vožnja klasičnog romobila jedna od najboljih aktivnosti za vaše zdravlje?!

  Micro romobili se u BiH mogu kupiti isključivo zahvaljujući ekskluzivnom ditributeru za BiH, firmi Micro Mobil d.o.o, putem direktne narudžbe na web stranici Micro Mobil-a (www.micro-romobil.a) ili putem kupovine Micro romobila kod partnera – ovlaštenih prodavaca, a to su eBike Center i Bracom / Disney Shop (Sarajevo), te M – Bike Shop (Tuzla, Mostar i Sarajevo).

  Kako ističu iz firme Micro Mobil d.o.o, ekskluzivnog distributera Micro prozivoda za BiH, svi romobili imaju garanciju, a stopa reklamacija je na izuzetno niskom nivou i gotovo da reklamacija i nema.

  Važno je znati da su svi Micro proizvodi napravljeni od najkvalitetnijih i netoksičnih materijala, a romobili su istovremeno lagani, čvrsti i veoma kompaktni.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU