-2.1 C
Sarajevo
Utorak, 30 studenoga, 2021
Još

  Završen projekat „Projektovanje i građevinski radovi na uređenju bujica na području Topčić Polja“

  ()

  U Mjesnoj zajednici Topčić Polje obilježen je završetak projekta pod nazivom „Projektovanje i građevinski radovi na uređenju bujica na području Topčić Polja“.

  Obilježavanju su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima, konzulica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Danica Lašič, v.d. direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Tadej Boškovič, predstavnici MZ Topčić Polje, mještani i gosti.

  Projekat je realizovan donatorskim sredstvima Republike Slovenije posredstvom Centra za međunarodnu saradnju i razvoj (CMSR) i Grada Zenica.

  Republika Slovenija obezbijedila je sredstva u iznosu od 500.000,00 eura, dok je Grad Zenica u projektu učestvovao sa 1.039.000 KM.

  Implementacija projekta je obuhvatila izradu studije za sprečavanje pojave bujica na području Topčić polja sa glavnim projektom izgradnje pregrada na vodotocima i revizijom projektne dokumentacije, izgradnju tri nove pregrade na Starinskoj rijeci, izgradnju pregrada na vodotocima Baretnjak i Ciganski potok i regulaciju dijela korita Starinskog potoka, zatim sanaciju kanalizacije u naselju Topčić Polje, kao i provođenje usluge nadzora.

  Realizacijom projekta nastojali su se obezbijediti uslovi da se spriječi pojava bujica u slučaju velikih padavina u budućnosti, kroz sanaciju korita tri vodotoka sa izgradnjom pregradnih brana, te dugoročna stabilizacija klizišta koja su pokrenuta tokom padavina i koja su uzrokovala naplavine koje su ugrozile ljudske živote i stambene objekte.

  Zahvaljujem se Vladi Republike Slovenije koja je pomogla rješavanje problema na području Topčić Polja nastalih usljed razornih poplava iz 2014. godine. Rezultat ovog projekta je dugoročna stabilizacija cijelog područja i sprječavanje ponovnog stvaranja bujica opasnih po živote ljudi“, istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

  Vršilac dužnosti direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Tadej Boškovič je izrazio zadovoljstvo završetkom projekta, kao i uvjerenje da će se saradnja nastaviti i u budućnosti.  

  Predsjednik Mjesne zajednice Topčić Polje Suad Skopljak se u ime mještana zahvalio Republici Sloveniji i Gradu Zenica i naglasio da se izgradnjom pregrada poboljšala sigurnost stanovnika i njihovih materijalnih dobara od novih bujičnih poplava.  

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO