Završena višemjesečna turneja ‘Identitluka’

U okviru turneje koja je počela 2020. godine, a zbog pojave pandemije covida-19 završila godinu dana kasnije, predstava “Identitluk” gostovala je u 18 bh. gradova te u istom periodu osvojila 15 nagrada i priznanja u različitim kategorijama.

U svakom od ovih gradova “Identitluk” je oduševio publiku, ali i stručni žiri tamo gdje su izvođenja imala natjecateljski karakter, a sve nagrade i priznanja dodatno su potvrdila da će ovaj komad još dugo živjeti i biti izvođen.

“Mostotvorni” kazališni projekt, kako je dramaturg Dragan Komadina jednom prilikom opisao “Identitluk”, komad je koji otvoreno upozorava na opasnost od zamjene pojma identitet pojmom pripadnosti, kao opasne prakse koja najčešće dovodi do ratova, totalitarnih ideologija i terorizma.

Slijedeći Amina Maaloufa i njegovu zbirku eseja “U ime identiteta”, ovaj autorski projekt podsjeća na to kako je identitet dinamičan i kako nije zadan jednom zauvijek već se izgrađuje i preobražava tijekom cijelog života.

Glumica Narodnog pozorišta Mostar (NPM) Amela Kreso kazala je kako će ovaj projekt pamtiti kao jedan od ljepših poslova koje je do sada radila.

“Obišli smo mjesta u koja smo donijeli ideju i značaj zajedništva, ruku pomirenja, podršku i poštovanje. Nakon svake predstave publika je u našim likovima prepoznavala ljude iz vlastitog okruženja, prepoznavali su sebe. U svim gradovima je bilo i suza i smijeha jer su ljudi prepoznavali stvarnost u kojoj živimo. Ostalo je još mnogo toga za ispričati i sigurna sam da će ova predstava imati dug kazališni život”, kazala je Kreso.

Prema riječima autora, projekt je u svom nastanku podrazumijevao veoma zahtjevan, ali uzbudljiv istraživački proces za glumce koji su kroz improvizaciju stvarali dijaloge, monologe i dramske situacije.

Kompletan ansambl uhvatio se u koštac s matricama i stereotipima kolektivnih identiteta koji im, kao i ostatku društva, jednako “kroje kapu i neveselu budućnost” u današnjoj Bosni i Hercegovini.

“Tražeći svoje mjesto u okviru ove predstave, našao sam ljude, kazališni prostor i slobodu da kreiram. Kroz prizmu Maloufovog značenja, gradili smo situacije, likove i atmosferu koja objedinjuje naše balkanske mentalitete u svoj njihovoj apsurdnosti i nedorečenosti. Napravili smo predstavu koja komunicira s publikom na ljudskom nivou, ali i koja se hrabro igra s tenzijom koja je nedvojbeno prisutna u BiH”, kazao je Dražen Pavlović iz Hrvatskog narodnog kazališta.

“Identitluk” je nastao u koprodukciji triju mostarskih kazališta (Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Narodno pozorište Mostar i Studio za izvedbene umjetnosti), u režiji Tanje Miletić Oručević, a pod pokroviteljstvom BHRI-a.

Nakon ljetne pauze, “Identitluk” će nastaviti s izvođenjima i gostovanjima koja će naknadno biti objavljena, stoji u priopćenju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU