Zbirka Filmskog centra Sarajevo proglašena nacionalnim dobrom

Na drugoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini u novom sastavu, održanoj jučer, predsjedavajući Komisije Faruk Kapidžić i članovi Anđelina Ošap Gaćanović i Zoran Mikulić donijeli su odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH.

Na listi za proglašenja našla su se sljedeća dobra: Arheološko područje – Mandina gradina i nekropola sa stećcima, Općina Tomislavgrad,  istorijsko područje – Nekropole sa stećcima i groblje s nišanima u Grivićima, Općina Hadžići,. raditeljska cjelina Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja Hristovog u Stocu, Pokretno dobro – Zbirka filmskog materijala Javnog preduzeća Filmski centar u Sarajevu, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike: Baščaršijska (Havadže Duraka) džamija u Sarajevu, Latinska ćuprija (Principov most) u Sarajevu,  Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice na Palama sa pokretnom imovinom, „Gospođicina kuća” u ulici H. Kreševljakovića broj 1 u Sarajevu i Stambena zgrada u ulici Franjevačka broj 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Također je na sjednici donesen zaključak da se zgrada Prve pošte u Brčkom uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH, s obzirom da se nalazi u veoma lošem konstruktivnom stanju. Oštećenja su evidentirana na krovu što je za posljedicu imalo i štetan uticaj atmosferilija na konstruktivnu stabilnost objekta.

Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija, s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak.

Ta lista je na raspolaganju entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta BiH, kao instrument kojim mogu osigurati provedbu svojih obaveza na sistematičan način. Trenutno se na Listi ugroženih spomenika nalazi 86 dobara iz BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU