Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona bez struje su dijelovi općina: Čapljina, Rama, Stolac i dio Čitluka. Dalekovodi su u prekidu zbog vjetra, saopćeno je iz Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

Zbog jakog vjetra koji je tokom noći puhao na području općine Čapljina, Vatrogasna jedinica Čapljina imala je dvije intrvencije na uklanjanju oborenih stabala.

Tokom noći na području Zapadnohercegovačkog kantona puhao je jak jugo uz velike količine kišnih padavina. Do jutros nema dojava i informacija o eventualno pričinjenoj materijalnoj šteti.

Na području kantona 10 pada kiša nošena jakim vjetrom brzine i do 89 km na sat. Vodostaji rijeka su u porastu. Nema dojava i informacija o izlijevanju rijeka iz svojih korita.

Na području Kantona Sarajevo tokom noći, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su intervenciju na uklanjanju stabla koje je oborio vjetar u ulici Bardakčije bb.

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,24 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je viši za 20 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

Na području Unsko-sanskog kantona u gradu Bihaću prema mjerenju jutros u 07.00 sati, vodostaj Une iznosi 64 cm. Kritična tačka je 100 cm.

U Općini Sanski Most prema mjerenju jutros u 07.00 sati, vodostaj rijeke Sane iznosi 164 cm. Kritična tačka je 380 cm.

Na području Unsko-sanskog kantona u Bihaću i dalje je, usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika, povećana mutnoća vode na izvorištima. Potrošači vodoopskrbnog sistema grada Bihaća trebaju prokuhavati vodu prije upotrebe za piće.

(FENA) H.D.