Zdravstveni djelatnici talijanske vojske došli u pomoć Sloveniji

U Sloveniju je u nedjelju došla skupina zdravstvenih djelatnika talijanske vojske koji će slovenskim kolegama pomagati u liječenju pacijenata oboljelih od covida-19, potvrdilo je slovensko ministarstvo obrane.

Riječ je o deset liječnika anestetičara, te deset medicinskih sestara i tehničara koji će se pridružiti slovenskom vojnom sanitetu koji pomaže civilnom sektoru u bolnicama u Ljubljani, Celju, Mariboru i Novom Mestu.

Njih će popodne na svečanosti u vojarni u Kranju pozdraviti ministar zdravstva Janez Poklukar, te ministar obrane Matej Tonin, objavila je slovenska vlada.

Dogovor o takvom obliku ispomoći Sloveniji koja je u težoj epidemiološkoj situaciji od susjedne Italije Tonin je postigao prilikom radnog posjeta Rimu prije dva tjedna, na sastanku s talijanskim kolegom Lorenzom Guerinijem, kad je najavljeno da će u Sloveniju doći ukupno 30 pripadnika saniteta talijanske vojske.

Četvrti val epidemije u Sloveniji je već dva tjedna u trendu blagog pada.

U zadnja 24 sata potvrđeno je 116 novih zaraza, uz 18 preminulih, ali je preopterećenost bolničkog sustava i dalje velika. Normalizacija rada bolničkog sustava očekuje se tek za mjesec dana.

Epidemiolozi iz vladinog znanstvenog savjeta poručuju da je prerano razmišljati o ublažavanju mjera zbog malog pada novih zaraza i drugih indikatora, te upozoravaju da je nakon prošlogodišnjeg ublažavanja mjera u vrijeme Božića i Nove godine nakon toga došlo do ponovnog pogoršanja epidemiološke slike, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU