Zdravstveni radnici u SBK-u će iza Nove godine u štrajk zbog plaća – TNTPortal

Povećanje cijene rada generalnim štrajkom će iza Nove godine po svemu sudeći zatražiti i predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Srednjobosanskog kantona. Iz Vlade SBK-a kažu – novca za povećanje plaća trenutno nema.

Već dva mjeseca rade bez ugovora, a za novi kolektivni traže povećanje koeficijenata za 20 posto. U pregovorima sa Vladom, tvrde, nema približavanja stavova, pa zato su primorani organizirati generalni štrajk.

“Naš zahtjev se odnosi isključivo na povećanje koeficijenta do 20% za sve grupe uposlenih u zdravstvu. Zbog nemara i nekorektnog odnosa vladajućih mi smo bili primorani da donesemo tu odluku i istrajemo. Koncem januara idemo u generalni štrajk”, kaže Armin Kukić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBK-a.

Predstavnici pregovaračkog tima Vlade ostali su pri svojim stavovima – novca za povećanje plaća za sada nema, pravdajući to dodatnim troškovima izazvanim pandemijom.

Ministar zdravstva i socijalne politike SBK-a Anto Matić (HDZ BiH) navodi kako su za budžet 2021. na poziciju Ministarstva zdravstva uvrstili 5,5 miliona koji bi potencijalno nedostajali Zavodu za zdravstveno osiguranje: “Generalna je borba da se pokušaju zadržati plaće koje jesu”.

Dok sindikalci obavljaju posljednje pripreme za početak generalnog štrajka, a Vlada oteže sa novom rundom pregovora, u najtežoj situaciji su zdravstveni osiguranici, kojima je, sa štrajkom ili bez njega, nemoguće doći do pojedinih usluga.

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU