11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Žedni vozači velika opasnost za sebe i druge

Efekti alkohola na kognitivne funkcije veoma dobro su poznati. Također je jasno da je vožnja automobila pod dejstvom alkohola nevjerovatno opasna, glupa i praktično u svim dijelovima svijeta nezakonita.

S druge strane, nije zabranjeno voziti auto kada ste žedni, ali nova studija sugeriše da bi možda trebalo da bude.

Koliko god taj zaključak izgledao pretjeran, nauka ga podržava. Britanski Leasing Options prikupio je raznovrsne podatke o dehidraciji, od toga koliko vode prosječna osoba unese u organizam do brzine dehidracije.

Ukratko, izvještaj navodi da bi čovjek trebalo da popije približno 2 litra vode svakog dana, dok u Velikoj Britaniji prosječna osoba potroši samo nešto više od 1,2 litra.

Brojevi variraju kada je riječ o ljudima u drugim dijelovima svijeta, ali opšti konsenzus je da bi odrastao čovjek trebalo da popije bar 2 litra vode dnevno kako bi bio dovoljno hidriran.

Science Direct tvrdi da čak i malo dehidrirana osoba gubi mentalni fokus u dovoljnoj mjeri da može da načini brojne vozačke greške.

Da bi došli do ovog zaključka, sprovedeno je istraživanje na 11 odraslih muškaraca koji su koristili simulator vožnje kako bi imitirali realne uslove.

- Oglašavanje - žedni vozači velika opasnost za sebe i druge

Svaka osoba je učestvovala u tri sesije vožnje, a prva je bila sesija upoznavanja kako bi se navikli na podešavanja.

Tokom preostalih sesija nadzirani su vozači na dvosatnom “putovanju” – jednom kada su hidrirani, a drugi put kada su žedni. Senzori su pratili aktivnost mozga dok su kamere nadgledale vozače. Incidenti za koje se smatra da su povezani s umorom isključeni su iz studije.

Rezultati su pokazali da su dehidrirani vozači činili više grešaka u “vožnji”, kao što su krivudanje saobraćajnom trakom ili kasno kočenje, a slučajevi su bili slični po učestalosti kao kod osoba pod dejstvom alkohola.

Međutim, treba napomenuti da bi ovako mala veličina uzorka studije mogla biti ograničavajući faktor u zaključku. Također, studija je otkrila porast manjih grešaka čak i kod dobro hidriranih osoba kako je simulacija napredovala, mada je učestalost bila manja u poređenju sa žednim vozačima.

U svakom slučaju dobro je poznato da dehidracija utiče na proces razmišljanja, raspoloženje i zdravlje osobe, tako da naročito tokom ovih vrelih dana treba unositi dovoljno tečnosti u organizam – bez obzira da li ste za volanom ili ne.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima