Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, proteklog petka započeo je Festival Dječija nedjelja, pod sloganom „Mi smo vojska najjača“.

Javna ustanova Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona za najmlađe su pripremili zabavno-edukativni program, u sklopu kojeg su se djeca mogla zabavljati uz animatore, face painting i sportske poligone.

“Svake godine se tradicionalno oblježava Festival Dječija nedjelja. Po prvi put Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona ima čast da organizuje Dječiju nedjelju za puno manje para, već što je to bilo nekad u budućnosti i sa puno više aktivnosti. Dan dječije nedjelje se organizuje povodom Konvencije o pravima djeteta i u drugim pravima koja djeca zakonom u svim zemljama širom svijeta uvažavaju. Ja se nadam i trudit ću se na tome da Dječija nedjelja ne traje samo sedam dana već da traje tokom cijele godine kroz razne aktivnosti i manifestacije. Bitno je da ukažemo da djeca sa poteškoćama imaju ravnopravan status u društvu i da im treba dodatna pažnja i da društvo treba konstantno da radi na svom osvješćivanju na koji način treba da involviramo djecu i kako da se ophodimo prema njima”, istakla je Meldina Ugarak, direktorica JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

Otvaranje manifestacije „Obilježavaje dječije nedjelje“ upriličeno je uz muzički performans, obraćanje domaćina i dodjelu zahvalnica.

Obilježavanju Dana dječije nedjelje prisustvovao je i premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je istakao važnost JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

“Ovaj dnevni boravak ima mrežu na Kantonu i to je jedini Kanton koji imam mrežu centara tj. dnevnih boravaka i to je dobra stvar. Zahvaljujem se ambasadorici Republike Njemačke koja vrlo aktivno učestvuje u realizaciji projekata ovih centara i drago mi je da centre imamo u Tešnju, Žepču, Visokom i nadam se da ćemo vrlo brzo takav centar imati u Zenici. Ovo je lijepa stvar i drago mi je da je to povjereno ovom centru i da će to biti lijepa manifestacija”, naglasio je premijer Galijašević.

Na manifestaciji dodijeljene su prigodne nagrade za najuspješnije učenike, srednjih i osnovnih škola, kao i za uspješne sportiste.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK za ovu manifestaciju izdvojilo je 25.000 KM.

“Vlada ZDK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice su ove godine za obilježavanje Dječije nedjelje obezbijedili sredstva iz budžeta sa 25.000 KM i dali JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK da oni organizuju ovu manifestaciju. Ovdje je lijepo, ugodno i sunce nam je izašlo i ima još planiranih aktivnosti, a 12. 10. je planiran kraj, gdje ćemo dodijeliti određene nagrade djeci koja su pisala o inkluziji na području ZDK”, istakao je Nurđehan Šahinović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Na ovoj svečanosti učestvovalo je blizu 2.000 djece iz obdaništa, osnovnih i srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona, a poklon donacije laptopa dodijeljene su Javnoj ustanovi “Dom porodica” Zenica i osnovnoj školi “Hamza Humo”.

2
Komentari

avatar
2 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
0 Autori komentara
Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
trackback

… [Trackback]

[…] Read More here on that Topic: tntportal.ba/vijesti/zenica-veliki-broj-aktivnosti-na-festivalu-djecije-nedjelje-foto/ […]

trackback

… [Trackback]

[…] There you will find 68198 more Info to that Topic: tntportal.ba/vijesti/zenica-veliki-broj-aktivnosti-na-festivalu-djecije-nedjelje-foto/ […]