Zenička i tešanjska bolnica bilježe povećanje broja teže oboljelih od Covida

Kantonalna bolnica Zenica na svom Covid-odjelu tokom augusta je liječila ukupno 22 pacijenta oboljela od koronavirusa, dok je dnevni prosjek tokom prvih dana septembra već dosegao brojku od 20 pacijenata – potvrdio je Feni pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a Kasim Spahić.

-Tokom augusta od posljedica koronavirusa preminulo je sedam, a tokom septembra četiri pacijenta koji su se liječili na našem odjelu za Covid. Jučer smo imali 20 hospitalizovanih pacijenta, a danas ih je već 23, od kojih je osam na Intenzivnom odjelu za Covid. Od tog su broja četiri pacijenta na invazivnoj ventilaciji na respiratoru, a još tri na neinvazivnoj ventilaciji – kaže Spahić.

Napominje kako to još uvijek nije dramatično povećanje broja pacijenata, ali i da su brojke približno iste sličnim gradovima iz okruženja.

-Karakteristika je da pacijenti dolaze u teškom stanju, sa teškom kliničkom slikom i respiratornim problemima te upalama pluća. Zato treba apelovati na građanstvo da se vakciniše. Imali smo hospitalizovana dva pacijenta koji su potpuno vakcinisani i dva sa samo jednom dozom, ali nije bilo pacijenata koji su ranije bolovali ili bili zaraženi – ističe Spahić.

Zenička bolnica, ističe, za sada nije reducirala pružanje drugih specijalističkih usluga i trude se, kako kaže, da uporedo liječe i pacijente koji nisu zaraženi.

Covid-odjel KBZ-a ima 150 spremnih postelja, koliko mogu opslužiti stručnim kadrom i kiseoničkom podrškom, kao i 15 postelja na Intenzivnom odjeljenju za Covid. U slučaju potrebe, dodao je, mogu vrlo brzo i trećinu kapaciteta te bolnice, prema naredbi Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, pretvoriti u Covid-odjel.

Povećan broj pacijenata bilježi i Covid-odjel Opće bolnice Tešanj, na kojem je, kako kaže direktor te ustanove dr. Omer Bedak, trenutno smješteno 15 “ležećih pacijenata“.

-Bilježimo povećanje broja zaraženih i pacijenata koji su na liječenju, ali to još nisu zabrinjavajuće brojke i možemo se “nositi“ s dosadašnjim prilivom. To se može pripisati vakcinaciji ili prebolovanoj zarazi virusom. Što se tiče smrtnih slučajeva, u zadnjih 15-ak dana, od početka ovog vala, imamo četiri preminule osobe, od kojih su tri preminule u našoj bolnici. Ti su pacijenti imali i neke druge bolesti. Jutros su nam javili i da je, nažalost, u Kantonalnoj bolnici u Zenici preminuo pacijent star 60-ak godina, kojeg smo im poslali, jer nemamo mogućnosti kod nas liječimo pacijente kojima je potrebna respiratorna podrška. On je bio na respiratoru i nije bio ni vakcinisan – ističe Bedak.

Napominje kako među oboljelim ima i između 10 i 20 posto pacijenata koji su primili jednu ili obje doze nekih od vakcina, ali da su, uprkos radiološkim promjenama na plućima, takvi pacijenti “klinički dobro podnijeli liječenje“ te preživjeli.

Preživio je i starac od 80 godina, koji je primio obje doze vakcine Pfizer te koji je imao “veliku sjenu na plućima“. Nakon liječenja, koje je trajalo skoro mjesec dana, i on je, ističe direktor Bedak, također otpušten kući.  

(FENA) L.A.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU