Zenički planinari boravili na Leliji

Nakon radne sedmice i poslovnih obaveza, nedjelja bi nekako trebala biti dan za odmor, dan kad se duže spava, relaksira i priprema za radnu sedmicu.

Međutim kad su vedraši, odnosno planinari u pitanju to pravilo nikako ne važi, planinari vikendom u pravilu ustaju ranije. I često to ustajanje bude mukotrpno nakon par sati spavanja, ali sve se mijenja u trenutku spoznaje da se taj dan penje na planinu. Tako je bilo i ovog hladnog i mračnog jutra, na početku malo pospanosti, ali kako se približavao trenutak uspona na planinu raspoloženje na skali je raslo.

zenički planinari boravili na leliji

Lelija krška ljepotica, nalazi se u jugoistočnom dijelu naše prelijepe domovine, odnosno istočnom dijelu kršne Hercegovine u blizini Kalinovika i Foče. Nedaleko od Kalinovika prema Zelengori desno se odvaja put prema Leliji. Na tom mjestu se formirala kolona od 35 vedraša koja se laganim korakom kretala stazom koja vodi kroz bujnu vegetaciju Lelije, ispod prirodnog suncobrana u nižim dijelovima listopadne šume, a u višim zimzelene šume i visoke kleke. Lelija, kao Zelengora i Treskavica obiluje izvorima tako da se uz samu stazu na pola puta kod nekadašnje planinarske kuće nalazi “Jablanovo vrelo” na 1600mnV i dalje još jedan izvor na 1800mnV. Ugodna staza, prizori kao iz bajke, čak i sparina i sunce kao u našem slučaju neće vam smetati jer ćete biti zaokupljeni ljepotom Lelije, a vrijeme od 3h, 9km staze i blizu 900m uspona će proći brže nego što možete zamisliti.

zenički planinari boravili na leliji

To nije sve što će vam pružiti Lelija, kao poklon na vrhu ćete dobiti očaravajući pogled prema Zelengori, Volujku, Magliću, Treskavici, Prenju, Veležu….

zenički planinari boravili na leliji

Jednostavno ne možete da se ne zadržite na vrhu i uživate, zbog čega se i stvorila gužva gdje se u jednom trenutku na vrhu našlo više grupa planinara.

Teško je ostaviti pogled iza sebe i krenuti nazad, ali spoznaja da svaki planinar iz kolone već za sljedeći vikend planira neku šetnju olakšava donošenje odluke. Osmijeh i vedrina na licima, ali i spokoj i tišina u koloni pri povratku govori da smo svi zadovoljni i sretni.

zenički planinari boravili na leliji
zenički planinari boravili na leliji

Planinari su obično do polovine sedmice pod utiscima i pričaju o planini na kojoj su bili, a od polovine sedmice planiraju na koju planinu će sljedeći vikend.

Vedro do sljedećeg pohoda

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU