Zetra se zatvara u nedjelju/ Počinje vakcinacija trećom dozom u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo će od danas građanima biti na raspolaganju 3.210 prvih doza i 528 trećih doza Pfizer vakcine.

Kako je za Oslobođenje kazala Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS-a, na vakcinalnom punktu u olimpijskoj dvorani Zetra traje vakcinacija građana trećom dozom ove vakcine, i to sa 240 doza, koliko ih trenutno ima na raspolaganju. Treću dozu AstraZenece ili Sinopharma moguće je primiti na punktovima u domovima zdravlja.

POZIV GRAĐANIMA

– Ministarstvo zdravstva KS-a i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije pozivaju na treću dozu vakcine protiv koronavirusa osobe starije od 12 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, a to su: osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobe na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji i osobe koje primaju visoke doze steroida. Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK vakcina, uz mogućnost za aplikaciju vektorske ili inaktivirane vakcine kod osoba koje su prethodno primile ove vakcine, naglasila je Pecikoza, te dodala da je za treću dozu potrebno pribaviti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze i priložiti iskaznicu o imunizaciji sa prve dvije doze, bez čega se neće moći pristupiti.

Prema posljednjim izvještajima, u našoj zemlji je prijavljeno 816 novozaraženih te 22 smrtna ishoda od posljedica Covid-19 infekcije

Prema najavama federalnog Ministarstva zdravstva, vakcine proizvođača Moderna neće biti na raspolaganju ove sedmice, a o njihovoj isporuci u Kanton Sarajevo Ministarstvo zdravstva će blagovremeno obavijestiti javnost. Iz ovog resornog ministarstva ponavljaju poziv svim građanima koji su primili AstraZeneca vakcine, a kojima je prošlo više od četiri ili šest sedmica od prve doze, da do 31. oktobra ove godine pristupe revakcinaciji.

Protiv virusa korona u Kantonu Sarajevo potpuno je vakcinisano 158.887 ljudi ili 47,8 posto, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo. Najveći broj potpuno vakcinisanih pripada dobi od 36 do 45 godina, i to njih 30.458 ili 19,17 posto. Najmanji interes za vakcinu pokazale su osobe od 19 do 25 godina, kojih je vakcinisano 10.036 ili 6,32 posto. Iz Zavoda su istakli da su obje doze vakcine primile i 334 osobe mlađe od 18 godina, što čini 0,21 posto stanovništva. Prema broju građana koje treba revakcinisati u narednih nekoliko dana, do kraja ovog mjeseca trebao bi se dostići najavljeni procent od 50 posto potpuno vakcinisanih punoljetnih građana Kantona Sarajevo. Prema posljednjim podacima Zavoda, na bolničkom liječenju nalazi se 139 Covid pacijenata, od kojih je 18 u potpunosti vakcinisano, što predstavlja 12,95 posto hospitalizovanih, dok je 87,05 posto nevakcinisano.

PUNKT DZ-A CENTAR

Vakcinacija na Zetri će trajati do nedjelje, 31. oktobra, nakon čega se proces imunizacije nastavlja odvijati na vakcinacijskim punktovima u sarajevskim domovima zdravlja. U Domu zdravlja Centar organiziran je vakcinacijski punkt koji će od ponedjeljka, 1. novembra, preuzeti imunizaciju stanovnika centralne gradske općine. Kako je za Oslobođenje kazao Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS-a, u Domu zdravlja Centar u Vrazovoj biće nastavljena imunizacija građana protiv koronavirusa.

– Imunizacija će biti nastavljena po tempu kako bude trebalo. Neće biti nikakvih problema, imamo za to i tehničke i kadrovske kapacitete, dodao je Šarkić.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU