Znate li koja zemlja ima najsporiji internet na svijetu?

U današnje vrijeme kad je tehnologija dosegla zavidnu razinu, nemoguće je zamisliti dan bez upotrebe mobitela ili računala. Svakodnevne aktivnosti usko su vezane uz korištenje tehnologije i mreža, a s obzirom na to iznimno je bitna brzina i kvaliteta interneta. Možete li pretpostaviti u kojoj zemlji je internet najsporiji?

Odgovor je Turkmenistan, država koja je prepoznata kao zemlja s najsporijim internetom na svijetu, gdje je korisnicima za preuzimanje filma potreban gotovo cijeli dan.

U izvješću o brzini širokopojasnog pristupa internetu u 2021. godini, koje je objavila web stranica cable.co.uk, stoji da Turkmenistan, s brzinom interneta od 0,50 megabita u sekundi (Mbps), ima najsporiji internet od 224 zemalja u kojima je istraživanje provedeno. S tim rezultatom, za preuzimanje datoteke veličine 5 gigabajta, korisniku je potrebno nešto više od 22 sata i 34 minute.

znate li koja zemlja ima najsporiji internet na svijetu?
Foto: cable.co.uk

Taj podatak tajnovitu i izoliranu državu srednje Azije u pogledu brzine interneta stavlja čak i iza ratom razorenih država kao što su Jemen, Južni Sudan, Somalija i Afganistan.

Turkmenska vlada pojačala je nadzor nad pristupom informacijama zadnjih godina kako bi obuzdala poruke koje dolaze iz zemlje o teškoćama s kojima se ljudi susreću. Uz to, blokirala je i informacije koje dolaze iz inozemstva u kojima se kritiziraju vlasti.

Od 11 bivših sovjetskih republika koje su članice Zajednice neovisnih država, rezultati istraživanja su pokazali da je internet najbrži u Rusiji (35,73 Mbps, 66. mjesto u ukupnom poretku), u Ukrajini (25,26 Mbps, 77. mjesto u ukupnom poretku) i u Bjelorusiji (19,86 Mbps, 92. mjesto u ukupnom poretku).

znate li koja zemlja ima najsporiji internet na svijetu?
foto: cable.co.uk

U istočnoj Europi, tri zemlje s najvećom prosječnom brzinom interneta bile su: Mađarska (104,07 Mbps, 10.), Rumunjska (67,40 Mbps, 29.) i Slovenija (67,20 Mbps, 30.), a najsporije tri bile su balkanske zemlje: Sjeverna Makedonija (15,38 Mbps, 107.), Albanija (19,36 Mbps, 96.) i Kosovo (22,21 Mbps, 81.).

Istraživanje je izvedeno iz više od 1,1 milijarde testova brzine koji su provedeni tijekom 12 mjeseci.

Iako određene zemlje i dalje imaju ekstremno lošu brzinu interneta, podaci za 2021. godinu pokazuju da se globalna situacija poboljšava.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU