-4.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Znate li zašto vam oči suze dok sjeckate luk?

Luk je sastavni dio velikog broja jela, a mnogi dok pripremaju obrok sjeckaju luk, a oči im neprestano suze. Znate li razlog zbog kojeg vam oči suze dok režete luk?

Prije nego krenemo u pojašnjavanje kako rezati luk bez suza, navest ćemo razloge zašto nas luk tjera na plač. Kako luk raste, apsorbira sumpor iz tla i pretvara ga u aminokiseline. Kad su njihove ćelije oštećene (tj. kad je luk narezan na kriške), te kiseline dolaze u kontakt s enzimima koji kataliziraju niz reakcija koje na kraju dovode do oslobađanja hlapljivog kemijskog spoja zvanog syn-propanethial-S-oxide koji čini da oči peckaju i suze.

To je razlog, ali koja su rješenja? Postoje dvije glavne strategije: možete spriječiti oslobađanje hemijskog spoja ili zaštititi oči.

Da biste zaštitili oči, jednostavno ih pokrijte. Dodatna prednost kontaktnih leća je ta što djeluju kao barijera, sprječavajući da hemijski spoj dođe u kontakt s površinom mojih očiju. Naočare također dobro funkcioniraju, kao i zaštitna maska za lice.

Za borbu protiv same suza dok sjeckate luk započnite oštrim nožem. Tupi nož lomi, a ne sijeće, nanoseći više štete ćelijama luka i oslobađajući tako više spoja koji izaziva suze.

  10 stripova koji pokazuju koliko se današnji život razlikuje od života naših roditelja

Možete i ohladiti luk. Rashlađeni oguljeni, prepolovljeni luk u frižideru ili u zdjeli s ledenom vodom 30 minuta može umanjiti učinak hemikalije.

Kako Kate Winslow i Guy Ambrosino objašnjavaju u knjizi Onions Etcetera, i niske temperature i voda čine sin-propanetijal-S-oksid manje hlapljivim. Iz istog razloga, neki ljudi predlažu da držite vlažni ručnik ili zdjelu vode u blizini daske za rezanje dok radite.

Kad završite s rezanjem, dobro očistite ruke – Winslow i Ambrosino preporučuju trljanje dlanova s ​​pola izrezanog limuna prije pranja sapunom i vodom.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU