Znate li zašto vam oči suze dok sjeckate luk?

Luk je sastavni dio velikog broja jela, a mnogi dok pripremaju obrok sjeckaju luk, a oči im neprestano suze. Znate li razlog zbog kojeg vam oči suze dok režete luk?

Prije nego krenemo u pojašnjavanje kako rezati luk bez suza, navest ćemo razloge zašto nas luk tjera na plač. Kako luk raste, apsorbira sumpor iz tla i pretvara ga u aminokiseline. Kad su njihove ćelije oštećene (tj. kad je luk narezan na kriške), te kiseline dolaze u kontakt s enzimima koji kataliziraju niz reakcija koje na kraju dovode do oslobađanja hlapljivog kemijskog spoja zvanog syn-propanethial-S-oxide koji čini da oči peckaju i suze.

To je razlog, ali koja su rješenja? Postoje dvije glavne strategije: možete spriječiti oslobađanje hemijskog spoja ili zaštititi oči.

Da biste zaštitili oči, jednostavno ih pokrijte. Dodatna prednost kontaktnih leća je ta što djeluju kao barijera, sprječavajući da hemijski spoj dođe u kontakt s površinom mojih očiju. Naočare također dobro funkcioniraju, kao i zaštitna maska za lice.

Za borbu protiv same suza dok sjeckate luk započnite oštrim nožem. Tupi nož lomi, a ne sijeće, nanoseći više štete ćelijama luka i oslobađajući tako više spoja koji izaziva suze.

Možete i ohladiti luk. Rashlađeni oguljeni, prepolovljeni luk u frižideru ili u zdjeli s ledenom vodom 30 minuta može umanjiti učinak hemikalije.

Kako Kate Winslow i Guy Ambrosino objašnjavaju u knjizi Onions Etcetera, i niske temperature i voda čine sin-propanetijal-S-oksid manje hlapljivim. Iz istog razloga, neki ljudi predlažu da držite vlažni ručnik ili zdjelu vode u blizini daske za rezanje dok radite.

Kad završite s rezanjem, dobro očistite ruke – Winslow i Ambrosino preporučuju trljanje dlanova s ​​pola izrezanog limuna prije pranja sapunom i vodom.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU