6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Zvaničnici OSCE-a zabrinuti zbog eskalacije migrantske krize u BiH

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović i članice Zajedničke komisije Marina Pendeš i Ljubica Miljanović održali su danas video – sastanak s potpredsjednicom Parlamentarne skupštine OSCE-a (PSOSCE) i vršiteljicom dužnosti predsjedavajuće Ad hoc Komisije za migracije PSOSCE-a Margaretom Cederfelt i specijalnim predstavnikom OSCE-a i koordinatorom borbe protiv trgovine ljudima Valiantom Valom Richeyem o pitanjima poštovanja ljudskih prava migranata i borbi protiv trgovine ljudima u BiH.

Visoki zvaničnici OSCE-a i PSOSCE-a izrazili su zabrinutost u vezi s eskalacijom migrantske krize u BiH i dodatnim komplikacijama koje izaziva pandemija virusa korona (COVID -19), te pokazali poseban interes za pitanje punog zbrinjavanja migranata u BiH, za poštovanje njihovih ljudskih prava, posebno prava djece migranata na obrazovanje, kao i za incidentne situacije, koje uključuju i slučajeve nasilja nad migrantima.

Zvaničnici OSCE-a naglasili su da BiH ima dobar zakonodavni okvir za pitanja migracija i azila, kao i za borbu protiv trgovine ljudima, ali su upozorili na problem primjene zakonskih propisa i na nedostatak koordinacije organa vlasti na svim nivoima kad je riječ o suočavanju s ovim pitanjima.

Izražavajući zadovoljstvo prilikom da o ovim pitanjima razmijene informacije i iskustva sa visokim zvaničnicima OSCE-a i PSOSCE-a, članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH ukazali su na činjenicu da godišnje u BiH uđe između 20 i 30 hiljada migranata, od kojih ogromna većina ne podnosi zahtjev za azil, budući da im je cilj da odu u neku od zemalja zapadne Evrope.

Članovi Zajedničke komisije ukazali su na potrebu poštovanja Zakona o migraciji i azilu BiH, kao i na potrebu hitnog potpisivanja sporazuma o readmisiji sa državama iz kojih migranti dolaze s ciljem njihovog legalnog vraćanja u matične zemlje.

Založili su se za postizanje sporazuma sa FRONTEX-om u vezi osiguravanja granica sa susjednim zemljama. Ukazano je i na potrebu punog poštovanja ljudskih prava migranata, uključujući i pravo na zdravstvenu zaštitu, posebno migranata pozitivnih na COVID – 19, te prava žena i djece migranata, koja uključuju i pravo na obrazovanje.

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH založili su se i za oštrije kažnjavanje osoba optuženih za nezakonitu trgovinu ljudima. S tim u vezi, naglašena je potreba za učešće Misije OSCE-a u BiH u projektima dodatne obuke tužilaca koji rade na slučajevima trgovine ljudima.

Tokom sastanka zajednički je naglašena potreba koordinacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, kao i još snažnije saradnje parlamentaraca iz država članica OSCE-a na podizanju svijesti o problemima migrantske krize, potrebi poštovanja ljudskih prava migranata i potrebi zajedničke borbe protiv trgovine ljudima – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU