Naslovnica Vijesti BiH BH novinari traže efikasniju zaštitu prava na slobodu izražavanja

BH novinari traže efikasniju zaštitu prava na slobodu izražavanja

223
PODIJELI

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno poziva Federalnu upravu policije, “njenu Jedinicu za borbu protiv cyber kriminala i najuže rukovodstvo Oružanih snaga BiH da hitno istraže i sankcioniraju prijetnje, poziv na silovanje i druge brutalne radnje ugrožavanja života i sigurnosti novinarke Lejle Čolak. Prijetnje su upućene prethodnog vikenda putem društvene mreže Facebook, a nakon što je novinarka Čolak na svom FB profilu komentirala nošenje hidžaba”.

– Pripadnik Oružanih snaga BiH Mirza Džidić iz Zenice je javno zatražio “silovanje” Lejle Čolak, te lično obećao “platiti” onima koji to urade, dok su dvije gospođe (Sabina Salković i Erna Potter Selimović) pozvale na “gaženje automobilom”, “lagano polijevanje benzinom” i “paljenje” te novinarke – navode iz Udruženja.

Upravni odbor BH novinara smatra da su rečene prijetnje teška krivična djela koja zahtijevaju hitnu reakciju policije i privođenje trojke Džidić, Salković i Potter – Selimović, koji su porukama i pozivima putem Facebooka na izravan način doveli u pitanje pravo na život, ličnu sigurnost i dostojanstvo Lejle Čolak.

– Istovremeno, zahtijevamo od Oružanih snaga BiH da poduzme adekvatne kaznene mjere prema svome uposleniku koji je zloupotrijebio internet, huškao i pozivao na počinjenje teškog krivičnog djela – silovanja – naglašava se.

UO BH novinara izražava solidarnost “sa koleginicom Čolak, žrtvom radikalnih krugova koji na primitivan, opasan i društveno štetan način zloupotrebljavaju javni prostor i slobodu govora”.

– U tom kontekstu upozoravamo na učestalost prijetnji i anatemisanja osoba koje iznose vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz oblasti vjerskog, političkog i društvenog života u BiH. Umjesto legitimne javne polemike i sučeljavanja mišljenja ili činjeničnog osporavanja stavova s kojima se pojedinci ne slažu, svjedočimo prijetnjama, huškanju, govoru mržnje ili pozivima na ugrožavanje života – istaknuto je.

Upravni odbor BH novinari mišljenja je da “takva ponašanja bosanskohercegovačko društvo direktno vode u radikalizam, netoleranciju i gušenje slobode govora”.

– Zbog toga UO BH novinara poziva sve nadležne institucije da pravnim i institucionalnim sredstvima na efikasniji način osiguraju zaštitu prava na slobodu izražavanja, a svaki pokušaj kršenja ili zloupotrebe tog prava efikasno sankcioniraju u skladu s postojećim zakonima i međunarodnim konvencijama koje je BiH prihvatila kao dio svoje pravne stečevine i demokratskih vrijednosti – saopćio je Upravni odbor BH novinari.

(FENA) M.L.