2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

VRIJEME SUTRA

Sarajevo
vedro
2.7 ° C
3 °
2.7 °
74 %
0.5kmh
0 %
Čet
15 °
Pet
16 °
Sub
12 °
Ned
9 °
Pon
6 °
Tuzla
vedro
8.9 ° C
9 °
8.9 °
31 %
2.1kmh
0 %
Sri
11 °
Čet
17 °
Pet
18 °
Sub
11 °
Ned
12 °
Mostar
blaga naoblaka
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
93 %
1kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
17 °
Sub
16 °
Ned
15 °
Pon
9 °
Neum
blaga naoblaka
1.8 ° C
1.8 °
1.8 °
65 %
2.6kmh
12 %
Čet
14 °
Pet
15 °
Sub
16 °
Ned
13 °
Pon
11 °
Banja Luka
oblačno
2.7 ° C
2.7 °
2.7 °
76 %
2.4kmh
98 %
Čet
19 °
Pet
19 °
Sub
11 °
Ned
13 °
Pon
5 °
Zenica
oblačno
9.8 ° C
9.8 °
9.8 °
36 %
0.9kmh
100 %
Sri
12 °
Čet
17 °
Pet
17 °
Sub
9 °
Ned
11 °
Bugojno
raštrkani oblaci
1.8 ° C
1.8 °
1.8 °
83 %
2.5kmh
27 %
Čet
15 °
Pet
15 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
6 °
Travnik
oblačno
9.1 ° C
9.1 °
9.1 °
33 %
1.4kmh
99 %
Sri
11 °
Čet
15 °
Pet
16 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Bihać
isprekidani oblaci
4.9 ° C
4.9 °
4.9 °
89 %
2.6kmh
70 %
Čet
15 °
Pet
15 °
Sub
11 °
Ned
12 °
Pon
3 °
Bijeljina
oblačno
6 ° C
6 °
6 °
63 %
1.9kmh
94 %
Čet
18 °
Pet
20 °
Sub
12 °
Ned
14 °
Pon
7 °

Vrijeme sutra, kakvo će sutra biti vrijeme saznajte na TNT Portalu i drugim pouzdanim platformama koje preporučujemo za vrijeme sutra.

Vrijeme sutra u Bosni i Hercegovini

Kada su u pitanju planovi ili planiranje nekog događaja, pitanje „kakvo će sutra biti vrijeme“ je neizostavan dio dogovora.

Iako danas odgovor a pitanje kakvo će biti vrijeme sutra možemo pronaći bilo gdje, od tv-a, interneta, pregledavanjem aplikacija na mobitelu i sl. Ponekad se one razlikuju. Što onda? Kojem izvoru najviše vjerovati?

Ako su danas oblaci na nebu ne znači da vrijeme sutra će biti kišovito, isto tako ako je vani sunčano ne znači da se ne može pojaviti kiša.

Vremenska prognoza je dosta tražen pojam na internetu, osobito kada se očekuje određeno nevrijeme ili mogućnost kiše ili snijega.

Kad će biti kiša, kada će opasti temperatura, kada će konačno opasti snijeg, pitanja koja se vežu uz prognozu su mnogobrojna kao i mjesta na kojima možemo pronaći odgovore na pitanja.

Gomila meteoroloških aplikacija je danas dostupno za naš pametni telefon, i upravo je ovo danas najčešći način kako većina nas provjerava vremensku prognozu.

sunce vrijeme sutra

Vrijeme sutra stranice za provjeru prognoze

Danas prognozu možete provjeriti u bilo koje vrijeme na raznim web stranicama. Mnoge aplikacije za mobitel tako danas nude uvid u vremensku prognozu iz sata u sat.

Kada upišete vrijeme sutra na internet pretraživanje, vaše pretraživanje vam automatski izbaci trenutno vrijeme prema vašoj lokaciji i temperaturu kroz razdoblje cijelog dana, također vam nudi uvid u vrijeme narednih par dana.

Ako scrollate malo dolje vidjet ćete doslovno na stotine rezultata pretraživanja. Federalni hidrometeorološki zavod ili FMZBIH tako nudi prognozu među prvima na određenim područjima Bosne i Heregovine, također jedna od posjećenijih i omiljenijih stranica za vremensku prognozu je i freemeteo.

Ono što je super kod nekih stranica za vremensku prognozu je što vam nude i opciju Rain alarma koji vam pokazuje satelitsku snimku kretanja oblaka nad područjem koje vas trenutno zanima.

Vrijeme sutra možete tako provjeriti na više web stranica i aplikacija kako bi bili uvjereni u prognozu. Isto tako možete provjeriti i popis najboljih aplikacija za gledanje vremenske prognoze za vaš mobilni uređaji te skinuti i isprobati koju.

Vrijeme sutra aplikacije za mobitel

Iako većina novijih mobitela danas već dolazi s određenom aplikacijom koja prati vremensku prognozu, ona često nije najtočnija i nekada se bori s traženjem lokacije.

Kako provjeriti vrijeme sutra pomoću aplikacije na mobitelu?

Popis najbolje funkcionalnih aplikacija za mobitele vezano za vremensku prognozu možete pronaći na internetu ili play store-u. Među favoritima su danas svakako Weather Radar App, AccuWeather, NOAA Radar, Yr. no.

Ovakve aplikacije rade na jednostavnom principu gdje je bitno da imate samo uključenu lokaciju dok ste u aplikaciji kako bi se moglo locirati mjesto za koje vas zanima primjerice vrijeme sutra.

Navedene aplikacije vam tako nude mogućnosti pokazivanja temperature, mogućnosti padalina, tlaka u zraku i sl.

Aplikaciju je najbolje odabrati pomoću recenzije drugih korisnika. Ako vam se ipak ne da instalirati posebne aplikacije, tada vrijeme možete provjeriti brzim pretraživanjem za prognozu i određeni grad koji vas zanima.

Također i na internetu postoje i određene stranice gdje možete pratiti uživo satelitske snimke promjene vremena na određenom području.

Rain alarm kao aplikacija je zato postala iznimno popularna, ne samo da daje uvid u oblake i kišu, nego i količine samih padalina na određenom području.

vrijeme sutra

Kako se prognozira vrijeme sutra

Nekada su ljudi posmatrali prirodu kako bi saznali kakvo će biti vrijeme. Gledali su u nebo, proučavali ponašanje biljaka i životinja i na osnovu toga donosili zaključke. Najbolji "proroci vremena" bili su seljaci, šumari, lovci, ribari i pastiri. Iz njihovih iskustava proizašlo je pravo bogatstvo narodnih pravila tog vremena.

Danas se svakodnevno prikupljaju podaci iz cijelog svijeta za prognozu vremena. Meteorološke procese u troposferi bilježi više od 8000 stanica na kopnu, brodovima, naftnim platformama, avionima, balonima i meteorološkim satelitima.

Ovi podaci se zatim prosleđuju u računarske centre u Moskvi (Rusija), Vašingtonu (SAD) i Melburnu (Australija). Na osnovu ovih podataka kreira se regionalna i globalna vremenska prognoza.

Oni se preko posebne telekomunikacione mreže šalju nacionalnim meteorološkim zavodima, gde ih meteorolozi kombinuju sa sopstvenim merenjima i tako kreiraju prognozu za svoju zemlju. Postoji dugoročna i kratkoročna prognoza.

Trenutno se samo opća meteorološka situacija može prilično precizno predvidjeti na duži rok (do dvije sedmice unaprijed).

Kratkoročna prognoza (dva do tri dana unaprijed) danas je vrlo tačna. Kada je riječ o vremenskoj prognozi za narednih 36 sati, uspješnost meteorologa je čak 90 posto.

Zašto je važna prognoza vremena

Vremenska prognoza nije važna samo za one koji žele znati kako se obući sutradan. Prognoza je prije svega potrebna aerodromima, kako bi mogli poduzeti mjere opreza u vazdušnom saobraćaju.

Brodovi su posebno svjesni upozorenja o mogućim olujama, a vremenski podaci važni su i za drumski saobraćaj i poljoprivredu, međutim, u nekim dijelovima svijeta izgleda da vrijeme nikada ne slijedi ljudske želje. Meteorološki topovi su korišteni da izazovu kišu.

Danas postoje uspješniji načini utjecaja na vrijeme. Kako bi natjerali oblake da ispuste vodu nakupljenu u njima, inokuliraju se kristalima srebrnog jodida. Oni uzrokuju kondenzaciju vodene pare i stvaranje kapi kiše. Kristali se do oblaka donose avionima. Vakcinisani oblaci oslobađaju do 25 posto više kiše. Međutim, ovaj način utjecaja na vrijeme je vrlo kontroverzan.

Prvi udžbenik o meteorologiji sastavio je grčki filozof Aristotel (384-322 pne.). Nazvao ju je Meteorologica (Nauka o nebeskim fenomenima). Međutim, moderno proučavanje vremena počelo je tek nakon pronalaska važnih instrumenata kao što su barometar (1643) i živin termometar (1714). Prve meteorološke stanice izgrađene su krajem 18. stoljeća.

Šta nam govore narodna pravila vremena

Narodna vremenska pravila temelje se na stoljećima proučavanja meteoroloških procesa. Ovo nisu naučna predviđanja. Nastali su proučavanjem odnosa vremena i rasta ploda na terenu, a obično vrijede samo za područje na kojem su nastali.

Najpouzdanija su pravila koja povezuju Mjesec i oblake: Kada Mjesec ima krug oko sebe, kiša je naš neizbježni pratilac!