Naslovnica Lifestyle (FOTO) Travničanin biciklom stigao u Hirošimu

(FOTO) Travničanin biciklom stigao u Hirošimu

254
PODIJELI

Grad Sarajevo sufinansirao je putovanje  bicikliste i avanturiste Dade Delića, koji je nakon pređenih 13.500 kilometara, jučer uspješno stigao u Hirošimu.

Delić je biciklom obišao svijet u okviru projekta „Biciklom kroz meridijane i paralele”.  Svoje putovanje Delić je započeo krajem aprila iz Tadžikistana, biciklom kroz Kirgistan, Indiju, Nepal, Mijanmar, Tajland, Kambodžu, Laos, Vijetnam, Kinu i na kraju Japan.

Ispred Gradske vijećnice u Hirošimi Delića je dočekao zamjenik gradonačelnika Tetsuo Murota sa saradnicima.

Ovaj mladi entuzijasta zahvalio se domaćinima na ljubaznoj dobrodošlici uz uvjerenje da će njegova posjeta doprinijeti prijateljskim vezama između Sarajeva i Hirošime, te uručio poklon i pismo gradonačelnika Sarajeva, prof.dr. Ive Komšića.

Nakon posjete Gradskoj vijećnici, Delić je zajedno s predsjedavajućim Fondacije za kulturu mira iz Hirošime Yasuyoshijem Komizoom  obišao Mirovni memorijalni park u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardovanja. Nakon toga, posjetio je  Mirovni memorijalni muzej u pratnji zamjenika direktora muzeja, Shuichi Katom

Projektom putovanja kroz tajanstvene svjetove širom zemaljske kugle, Delić želi skrenuti pažnju javnosti na problem globalnog zatopljavanja, borbu za svijet bez granica, te promovirati biciklizam kao rekreaciju i ekološki prihvatljiv vid prijevoza.