Naslovnica Vijesti BiH Ivanić će se sutra izjasniti o reviziji presude protiv Srbije

Ivanić će se sutra izjasniti o reviziji presude protiv Srbije

59
PODIJELI

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sutra će izjasniti o najavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da sljedeće sedmice bude podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Obraćanje Ivanića medijima, kako je rečeno Feni, najavljeno je za sutra u 12.00 sati u njegovom kabinetu u Banjoj Luci.

Izetbegović je danas najavio da je će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kazao je da je većina učesnika današnjeg savjetovanja u Sarajevu, kome su prisustvovali predstavnici političke, vjerske i nevladine zajednice, dala podršku inicijativi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Cilj današnjeg skupa, kako je Izetbegović, nije bilo donošenje odluke, niti je to bilo moguće, nego je savjetovanje održano kako bi se učesnici upoznali o nalazima ekspertske grupe i ključnim elementima za pokretanje procesa revizije.

Predstavnici vlasti RS-a i zvaničnici tog entiteta u bh. institucijama protiv su najave revizije tužbe, jer je smatraju nelegitimnom, budući da nema saglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH. Upozoravali su i da će revizija dovesti do krize u BiH i u odnosima s Srbijom.