Naslovnica Vijesti BiH Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića

Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora UIOBiH Kemala Čauševića

77
PODIJELI

Pored bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreznim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane BiH.

Još 2014. godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Kemala Čauševića i još pedesetak osoba u opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Pandora”. Kako je tada saopćeno, uhapšene osobe su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, carinske prevare, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti, vezano za uvoz tekstilne i druge robe.

Akcija “Pandora” bila je vezana za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog “kralja tekstila” i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine, sa još sedmero njegovih bliskih rođaka uhapšen u akciji kodnog naziva “Boss”.

Prema pisanju medija, Sadikoviću je nesmetano kriminalno djelovanje omogućeno zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima s obzirom na to da je njegova firma “Eko san” gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH. On je nedavno optužen za organizirani kriminal u ovom predmetu.

Treća osoba protiv koje je podignuta optužnica je Sedinet Karić koji je također ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi s uvozom tekstilne robe u BiH, a uhapšen je i 2013. godine u akciji Tužilaštva BiH kodnog naziva “Master” zbog organizovanog kriminala u vezi s carinskim i poreznim utajama.

Afera vezana za Čauševića jedna je od najvećih kriminalnih afera u BiH koja bi mogla otvoriti priču i o korupcijskim odnosima unutar politike, pravosuđa i državnih institucija.

 

klix.ba