Naslovnica Vijesti BiH UNZE: Diskusija za studente na temu “Procesuiranje predmeta seksualnog nasilja u konfliktu”...

UNZE: Diskusija za studente na temu “Procesuiranje predmeta seksualnog nasilja u konfliktu” (FOTO)

234
PODIJELI

U prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici danas je održana panel diskusija, na temu “Procesuiranje predmeta seksualnog nasilja u konfliktu”.

Na ovoj panel diskusiji prisustvovali su Enes Maličbegović sudija Kantonalnog suda u Zenici, Ahmed Mešić, tužioc Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona i Adrijana Hanušić Bećirović, viša pravna savjetnica u nevladinoj organizaciji TRIAL International, kao i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

“Mi za dva dana očekujemo publikaciju izvještaja OSCE-a, gdje će se prezentovati posebni podaci. Dosad je 120 slučajeva presuđeno kada je u pitanju seksualno nasilje. Cilj je da razgovaramo o krivičnom procesuiranju ovog zločina u BiH i ostvarivanje naknada štete žrtava u okviru krivičnih postupaka”, istakla je Adrijana Hanušić Bećirović, viša pravna savjetnica u nevladinoj organizaciji TRIAL International.

Panel diskusija se organizovala povodom obilježavanja Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti sprečavanja i procesuiranja predmeta seksualnog nasilja u konfliktu.

“Imamo odličnu saradnju sa OSCE-om i drago nam je da ove godine imamo obilježavanje seksualnog nasilja. Veliki je to značaj iz razloga što smo imali oružani sukob na teritoriji BiH od 92 do 95 i što po studijama imamo oko 50.000 žrtava seksualnog nasilja. Jako je dobro za studente da imaju priliku da razgovaraju sa tužiteljima, sudijama. Značaj današnjeg dana je da se prisjetimo svih žrtava i preživjelih diljem planete da odamo počast ne samo žrtvama i preživjelima, nego i ljudima koji su ne samo dali svoje živote nego koji se bore za eliminaciju svih oblika seksualnih nasilja u oružanim sukobima”, doc. dr. Enis Omerović rekao je profesor Pravnog fakulteta UNZE.

U zadnje tri godine sudovi i tužilaštva u cijeloj BiH daju veći prioritet predmetima seksualnog nasilja u oružanom sukobu nego ranije. U periodu između 2014. i 2016. godine, oko jedne trećine predmeta ratnih zločina koji su procesuirani pred sudovima u BiH sadržavalo je obilježje seksualnog nasilja za razliku od samo jedne četvrtine u periodu između 2011. i 2013. godine.