Naslovnica Vijesti BiH Njemački stručnjaci pomažu u zbrinjavanju otpada u Srednjoj Bosni (VIDEO)

Njemački stručnjaci pomažu u zbrinjavanju otpada u Srednjoj Bosni (VIDEO)

18
PODIJELI

Općine Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača već godinama imaju problem s zbrinjavanjem otpada. Poznato je da se otpad odzovi i odlaže na Regionalnu deponiju Moščanica u Zenicu.

Još prije dvije godine načelnici ove četiri općine razgovarali su stručnjacima za otpad iz Njemačke koji su spremni pomoći u rješavanju ovog problema. Naime, Holger Tschense i Michael Weichert su njemačkom ministarstvu za okoliš poslali zahtjev za izradu studije za izgradnju Centra za upravljanje otpadom. Sredstva za izgradnju centra obezbijeđena su kroz njemačke fondove za zaštitu okoliša.

Prema rijačima Holgera Tschensea, cilj ovog projekta je da se izgradi jedan Centar za upravljanje otpadom po evropskim standardima.

Holger je dodao da im je cilj također da se obezbijede mašine za reciklažu, vozila za zbrinjavanje otpada i da ovaj centar bude samoodrživ.

Prema riječima stručnjaka iz Njemačke, ovo je pilot projekat za Srednju Bosnu i nakon kompletnog završetka trebao bi riješiti problem odlaganja i zbrinjavanja otpada.