Naslovnica Nekategorisano Globalna isporuka mobilnih telefona premašiće 1.5 milijardi u 2018.

Globalna isporuka mobilnih telefona premašiće 1.5 milijardi u 2018.

44
PODIJELI

Očekuje se da globalna isporuka mobilnih telefona zabilježi rast od 5 posto na godišnjem nivou, dostižući brojku od 1.43 milijarde uređaja u 2017. godini i porasti dodatnih 4.8 posto čime će preći magični broj od 1.5 milijardi uređaja, tvrde dobro obaviješteni izvori Digitimes-a.

Potražnja novih mobilnih uređaja od strane korisnika koji će praktično zamijeniti stari uređaj, bit će glavni generator tražnje na tržištima jugoistočne Azije, južne Amerike i Afrike što će ujedno i najviše utjecati na godišnji rast isporuke mobilnih telefona u periodu od 2018-2022 sa godišnjim tempom rasta između 60-70 miliona uređaja tokom projektiranog perioda.

Sa izuzetkom kompanija Apple i HMD Global (Nokia), ostatak 20 vodećih svjetskih proizvođača mobilnih uređaja stiže iz Azije, uključujući i 11 kineskih robnih marki, po dvije iz Koreje, Indije i Tajvana. Kineski brendovi Huawei, Oppo i Vivo će zauzeti treće, četvrto i peto mjesto u globalnom rangiranju najuspješnijih svjetskih proizvođača mobilnih telefona u 2017. godini.

avaz.ba