Naslovnica Nekategorisano Na aukciju ide Ford GT koji je prešao samo 17 kilometara

Na aukciju ide Ford GT koji je prešao samo 17 kilometara

108
PODIJELI
Aukcijska kuća RM Sotheby’s u aprilu će u američkom gradu Fort Lauderdale (Florida) organizovati dvodnevnu aukciju na kojoj će nove vlasnike potražiti blizu 300 kolekcionarskih automobila iz različitih vremenskih perioda, a jedan od najinteresantnijih modela bez sumnje će biti Ford GT iz 2006. godine, čiji je prvi i jedini vlasnik njim prešao samo 17 kilometara.

Bijela karoserija faktički novog automobila ukrašena je karakterističnim plavim “racing” trakama. Kočne čeljusti obojene su crvenom bojom, a vlasnik je s liste opcione opreme odabrao i izuzetno skupe aluminijske ojačane felge koje su proizvod čuvene njemačke kompanije BBS.

Podsjećanja radi, prvu generaciju reinkarnacije modela GT40, kojim je Ford u drugoj polovini šezdesetih godina dominirao na utrci 24 sata Le Mansa, pokreće centralno smješten aluminijski 5,4-litarski V8 motor koji uz asistenciju mehaničkog kompresora nudi nešto više od 550 KS i 678 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na zadnju osovinu distribuira preko 6-stepenog ručnog mjenjača (Ricardo).

Ford je od 2004. do 2006. godine proizveo 4.038 primjeraka, a jedan od njih uskoro bi trebao promijeniti svog vlasnika.