Naslovnica Vijesti BiH (VIDEO) BIHAMK pokrenuo kampanju #ParkirajTelefon

(VIDEO) BIHAMK pokrenuo kampanju #ParkirajTelefon

3
PODIJELI

Mobilni telefoni su postali neizostavni dio naše svakodnevnice i sve češće su u upotrebi i onda kada ne bi smjeli biti, posebno se to odnosi na njihovu upotrebu u cestovnom saobraćaju.

Upotreba mobilnih telefona u saobraćaju, bilo da se radi o razgovoru ili tipkanju poruka, višestruko odvlači pažnju vozača i izaziva različite promjene u njihovom ponašanju koje negativno utiču na sigurnost saobraćaja, zbog čega je i Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH zabranjena upotreba mobilnih telefona u saobraćaju. Svjetska istraživanja su pokazala da ometanje vozača tokom vožnje postaje jedan od glavnih uzročnika saobraćajnih nezgoda na cesti.

Upravo stoga Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK, u saradnji sa JP Ceste FBiH, započinje sa realizacijom saobraćajno-preventivne kampanje pod nazivom #ParkirajTelefon. Pomenuta kampanja provodi se u okviru UN Dekade akcije za cestovnu sigurnost kojoj se kao dio Međunarodne automobilističke federacije (FIA) priključio i BIHAMK. Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o gorućem problemu korištenja mobilnih telefona za vrijeme vožnje. Osnovne poruke kampanje #ParkirajTelefon upozoravaju na fatalne posljedice alarmantnog trenda sve učestalijeg korištenja mobilnih telefona tokom vožnje ili prelaska ulice. Kampanja je namijenjena vozačima, pješacima i biciklistima, a cilj joj je smanjiti broj učesnika cestovnog saobraćaja čija je pažnja ometena nepropisnim korištenjem mobitela.

U okviru navedene kampanje, koja će trajati do kraja godine, u svim većim gradovima planirana je podjela informativno-edukativnih letaka i naljepnica, dok će u okviru digitalne kampanje na web stranici BIHAMK-a, Facebooku, YouTube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama biti prikazani videospotovi koji govore o riziku upotrebe mobilnih telefona.

Zvaničan početak kampanje planiran je za 16. novembar 2017. godine, realizacijom promocije kampanje u Sarajevu na platou ispred BBI centra. S obzirom da se svaka treća nedjelja u mjesecu novembru obilježava kao Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda (WDR – World Day of Remembrance), navedeni događaj ćemo iskoristiti da se prisjetimo miliona poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, njihovih porodica, ali i da odamo počast članovima spasilačkih službi, koji se svakodnevno nose s traumatskim posljedicama smrti i povreda na cestama, saopćeno je iz BIHAMK-a.

KLIX.BA