Naslovnica Vijesti BiH Održana 4. po redu izložba slika Amne Sofić (FOTO i VIDEO)

Održana 4. po redu izložba slika Amne Sofić (FOTO i VIDEO)

566
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U sali Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica, sinoć je održana 4. po redu izložba slika zeničke umjetnice Amne Sofić.

Na izložbi je prezentirano preko 30 ručno rađenih slika manjeg formata, koje su predstavljene i u bijenalama minijature BiH u Tuzli: “Ovdje imam preko 30 slika, a one su manjeg formata pa ne izgleda da ih je toliko. Neke slike su čak sa izložbi koje su bile na bijenalama minijature BiH u Tuzli. Moji motivi su cvijeće, uglavnom su cvijeće, to je ono što mene inspiriše. Volim cvijet, miriše, nježan je, senzibilan je, obojen je, a između ostalog volim i apstrakciju kojom se bavim od gimnazijskih dana. Radovi na ovoj izložbi su rađeni na staklu. Ja sliku ne okrećem, kod mene je i lice i naličje sa jedne strane tako da one dobiju reljefnost, dubinu i trodimenzionalnost”, ističe Amna Sofić, autorica izložbe, te najavljuje da uskoro već planira petu izložbu ove vrste umjetnosti.

Na otvorenju izložbe prisustvovao je veliki broj osoba iz kulturne sfere grada Zenice, slikari, umjetnici, pisci, glumci, ali i Amnini prijatelji i porodica.

O Amninom radu u slikarstvu govorio je Faruk Kadrić, član Upravnog odbora BZK “Preporod” Zenica i direktor Opće biblioteke u Zenici, Midhat Kasap.

“Nakon apstraktnih motiva, Amna se posvetila realnim motivima. To su motivi iz svakodnevnog života. Ovog puta preovladava cvijeće. Dvije trećine su slike u standardnim formatima, a ostatak su u malim formatima. Cvijet u pokretu, od svih cvjetova koji su ovdje pristuni samo je jedna vazna, sve ostalo je cvijeće koje se igra, boje koje očaravaju i pune toplinom i boje koje oslikavaju Bosnu. Jedna od slika je slika bosanskog ćilima, međutim, sve slike govore o Bosni o jednom velikom đulistanu, ružičnjaku, kojem treba hodati i upijati njegove boje”, kazao je Midhat Kasap, direktor zeničke Opće biblioteke.

Druženje ljubitelja slike, cvijeća, umjetnosti i Amninih prijatelja nastavljeno je nakon izložbe u ugodnoj i lijepoj umjetničkoj atmosferi.