Naslovnica Nekategorisano Sportisti i novinari će se na OI u Tokiju identificirati pomoću tehnologije...

Sportisti i novinari će se na OI u Tokiju identificirati pomoću tehnologije za prepoznavanje lica

24
PODIJELI

Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu u Južnoj Koreji su veoma blizu, ali pažnju već privlače Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre u Tokiju i Japanu koje će se održati 2020. godine.

Posebno zanimljiv je način identifikacije sportista i novinara.
Japan Times je objavio informaciju da će sportisti, zvaničnici i novinari koristiti tehnologiju prepoznavanja lica, ali ne i posjetitelji koji će posmatrati tamkičenja. Ipak, tehnologija će biti zadužena za identifikaciju između 300.000 i 400.000 ljudi, a dodatnu sigurnost predstavljat će identifikacijske kartice.

Japanski komitet za organizaciju je već testirao tehnologiju na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u Brazilu, ali ne s velikim uspjehom, jer je bilo žalbi na dugotrajna čekanja. Stoga se treba nadati da će to biti riješeno u naredne dvije i po godine, jer OI u Tokiju počinju krajem jula 2020. godine.

Kompanija NEC, koja je zadužena za pomenutu tehnologiju, testirala ju je u Brazilu, a stoji i iza brojnih drugih projekata uključujući softver koji koristi policija u Chicagu.

Tehnologija prepoznavanja lica postaje sve prisutnija, a koristi se za robotsku policiju u Kini, mostove i tunele u New Yorku, primjenjuje je čak i FBI.

Klix.ba