Naslovnica Lifestyle Kuhinja Kako preživjeti praznike bez dobijanja dodatnih kilograma: Počnite sa salatom i čašom...

Kako preživjeti praznike bez dobijanja dodatnih kilograma: Počnite sa salatom i čašom vode

45
PODIJELI
Ukoliko redovno vježbate i krećete se, te hranite kvalitetno, onda će dobitak kilograma biti minimalan, a profesor Džemal Gekić poručuje kako vas ne treba gristi savjest ako jedete malo nezdravije i u većim kličinama.

“Ako vam je redovni režim takav da jedete sve to kao u vrijeme praznika i ostatak godine, onda ćete imati malo većih problema. Neki ljudi se drže striktnog režima i u vrijeme praznika, ali smatram da to nije najbolji pristup jer su to ipak praznici i vrijeme kada se treba opustiti i uživati, a potom vratiti na pravi put. Bez obzira u koju grupu spadate, postoji nekoliko malih jednostavnih strategija koje vam mogu pomoći da minimalizirate dobijanje dodatnih kilograma”, rekao je fintess trener Gekić.

Savjetuje da na dan kada imate planiran praznični ručak ili večeru prvi obrok ili prva dva budu pileća, losos ili tuna salata.

“Ovim putem unesete dovoljno nutrijenata u tijelo, a manje kalorija, tako da ostavite opet prostora za veliki obrok”, kaže Gekić.

Veliki praznični obrok počinite s čašom vode jer ćete na ovaj način kontrolisati količinu hrane koju ćete konzumirati u obroku.

“Razgovarajte i uživajte u društvu za vrijeme obroka. Razgovor tokom jela će usporiti hranjenje i na taj način će signal sitosti doći ranije do mozga i nećete se prebrzo ‘natrpati’ hranom”, rekao je Gekić.

Ako je moguće prošetajte nakon prazničnog obroka jer će vam šetnja pomoći da bolje svarite obrok, ali isto tako će doprinijeti manjem gubitku kalorija kroz dodatnu fizičku aktivnost koja nije vezana za trening.

Dan nakon prazničnih obroka pokušajte smanjiti štetu. Unesite manji broj kalorija putem dva obroka salate i konzumirajte puno vode.

“Ukoliko ste vježbali u periodu prije praznika onda je preporučeno da nastavite bez obzira da li ste na putu. Dovoljno je da uradite nekoliko kućnih treninga kao alternativu. Treninzi mogu trajati od 30 do 40 minuta bez ikakve opreme osim vlastitog tijela”, kazao je Gekić.

Savjeti za trening u kućnoj varijnati:
A1 – Čučanj x 20
A2 – Sklekovi x 12
A3 – Iskoraci x 16
A4 – Trčanje u mjestu x 30 sekundi
A5 – Legnete na pod i ustanete (na bilo koji način) x 15
A6 – Biciklo trbušnjaci x 30 sekundi
A7 – Plank 30-60 sekundi

“Radite sve vježbe redom i kada ih završite, odmorite minut ili dva i ponovite ih još dva ili tri puta i to vam je sasvim dovoljno. Sve ove strategije ne zahtijevaju puno truda niti vremena, a mogu vam značajno pomoći da po prolasku praznika ne budete šokirani”, zaključio je Gekić.