Naslovnica Vijesti Svijet Holandija gradi velike solarne elektrane na moru

Holandija gradi velike solarne elektrane na moru

409
PODIJELI
FILE - In this March 23, 2010, file photo, installers from California Green Design install solar electrical panels on the roof of a home in Glendale, Calif. Renewable energy developers say they're hopeful about the future despite President-elect Donald Trump's promise to bring coal mining jobs back. In recent years, huge solar and wind farms have sprouted up on public desert land in the Western United States buoyed by generous federal tax credits. (AP Photo/Reed Saxon, File)

Nizozemska planira izgraditi pokusnu solarnu elektranu na moru 15 kilometara od obale, koja bi trebala početi s komercijalnim radom u roku od tri godine, javili su mediji.

oglasi

Projekt dolazi u kritično vrijeme za Nizozemsku, koja se bori da ograniči uporabu fosilnih goriva i ispuni ciljeve o emisiji stakleničkih plinova nakon godina nedovoljnog ulaganja u obnovljive izvore energije.

Nakon pokusne sljedeće godine, konzorcij koji se sastoji od energetskih tvrtki, znanstvenika i istraživača planira 2.500 četvornih metara plutajućih solarnih panela početi djelovati 2021. godine, rekao je Allard van Hoeken, osnivač Oceana i energije, koji je osmislio projekt.

Pilot projekt, za koji je namijenjeno 1,2 milijuna eura iz državnog proračuna, djelovat će na 30 četvornih metara panela od ovoga ljeta.

Testirat će opremu, vremenske uvjete, utjecaj okoliša i proizvodnju energije.

 

zenit.ba