Naslovnica Vijesti BiH (VIDEO/FOTO) NAJSLAĐA POSLASTICA: U Zenici obilježen svjetski dan palačinaka

(VIDEO/FOTO) NAJSLAĐA POSLASTICA: U Zenici obilježen svjetski dan palačinaka

565
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U organizaciji Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, danas je u Zenici drugi put zaredom organizovana manifestacija u cilju obilježavanja svjetskog dana palačinaka.

oglasi

Ova, sigurno, najpoznatija svjetska poslastica pravi se na svakom mjestu u svijetu, no vrsni kuhari i poznavaoci kuhinje i ovih specijaliteta i dalje se trude napraviti najbolje smjese sa najboljim okusima.

“Tradicionalna manifestacija se održava petu godinu zaredom. Krenula je u Gradačcu, a ove godine smo proširili manifestaciju i na Bihać i nadamo se da će se godinama proširivati i na cijelu BiH. Ovdje imamo veliki broj učesnika, imamo takmičare, osnovne i srednje škole, kako iz Zenice, tako i iz Goražda i Gradačca, s nama su djeca sa poteškoćama u razvoju i pored takmičenja pravimo palačinke i gostima”, istakao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara BiH, te ujedno predsjednik žirija takmičenja.

Tako su se danas u Zenici okupili učenici osnovnih i srednjih škola, koji su u ekipama pravili palačinke te iste prezentovali i predstavljali stručnom žiriju.

“Samo takmičenje je rekreativno, bitno je da se ocjenjuje vizuelni identitet, ukus, sama smjesa, a ukus je najbitniji i mi smo dali mogućnost određenog broja namirnica i svaki takmičar može ponijeti namirnicu, a ono što preferiramo jeste domaći proizvod”, dodaje Hodžić.

Takmičari su istakli da vole i u slobodno vrijeme da prave ovaj specijalitet, te da će se danas predstaviti u najboljem svjetlu.