Naslovnica Lifestyle Dom Ako još niste, krajnje je vrijeme da unesete kaktuse u kuću…

Ako još niste, krajnje je vrijeme da unesete kaktuse u kuću…

392
PODIJELI

Većina vrsta biljki koje ste držali na balkonu ili terasi ne mogu zbog hladnoće prezimiti na otvorenom. Obično ih sklanjamo prije prvih mrazova ili kad učestaju niske temperature i držimo ih na zatvorenome sve do marta ili aprila.

oglasi

To vrijedi također i za kaktuse i sukulente, koji vole visoke temperature i sunce, tako da već prvi mraz može biti poguban za njih. Stoga je bitno da ih u toku zime preselite u topliji prostor. Ako imate kuću, možete ih držati na stubištu ili ako vam to dopuste stanari, na hodniku u stambenoj zgradi u kojoj živite. Bitno je da prostor nije hladan i da temperatura u njemu ne pada ispod 5°C.

Idealno mjesto za njih bi bio staklenik, što i nije tako nemoguća misija, budući da trgovački lanci već nekoliko sezona nude mini staklenike po vrlo povoljnim cijenama.

Ako nisu odviše hladni i u njih dopire svjetlost, možete ih smjestiti u garažu, suteren ili na zastakljenu terasu. Ono što biste trebali izbjegavati jest odlaganje tegli na beton – neka između njega i posude u tom slučaju bude daska ili neka polica. Usto, bitno je da im ne mijenjate mjesto, osim ako ono nije dobro za njih te kaktusu treba oporavak.

Ako i na takvim mjestima počnu propadati, razlog može biti propuh, često otvaranje prozora odnosno vrata prilikom čega ulazi hladan zrak koji ih šokira. Uzrok može biti i u činjenici da vam prozor uz koji ste smjestili kaktuse dobro ne dihta, pa ulazi hladan zrak.

Drugi bitan faktor za uspješno prezimljavanje kaktusa i sukulenata jest sunce – stavite ih uz prozor ili na mjesto koje je osunčano, ali malo dalje od radijatora, koji bih mogao isušiti.

Iako je zima vrijeme njihove hibernacije odnosno mirovanja, ne zaboravite ih zalijevati! Činite to svakih 10-ak dana. U pravilu, što biljka ima deblje i brojnije listove, treba više vode.

vecernji.ba