Naslovnica Vijesti Regija U akciji ‘Nana’ pronađeno 100 kilograma kokaina, osam uhapšenih

U akciji ‘Nana’ pronađeno 100 kilograma kokaina, osam uhapšenih

386
PODIJELI
Droga - ilustracija

Hrvatska policija zaplijenila je u okviru akcije ‘Nana’ 100 kilograma kokaina, a na području Hrvatske i Slovenije uhapšeno je osam lica, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH.

oglasi

Ova policijska akcija odnosi se na borbu protiv krijumčarenja veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku.

Policija je počela hapšenja jučer, a do sada su na području Hrvatske i Slovenije uhapšeni 48-godišnji državljanin Španije, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Holandije te šest državljana Hrvatske, starosti od 39 do 59 godina.

Osim hrvatskih, u istraživanje su uključene i sigurnosne službe Slovenije, Njemačke, Holandije, Španije, Italije, Paname, Kolumbije, te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

U saopćenju se dodaje da se sve aktivnosti koordinišu u Zagrebu, iz komandnog centra u Upravi kriminalističke policije Direktorata policije.

Policija je na osnovu sudskog naloga izvršila pretres stanova i automobila koje koriste osumnjičeni.

Istragom je do sada utvrđeno da su osumnjičeni udruženi u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje EU-a, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Na osnovu sudskog naloga policija je pretražila kontejner dopremljen u luku Rijeka sa 20 tona miješanog metalnog otpada, u kojem je pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kilograma kokaina.

Ranije je u okviru iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta, dodaje se u saopćenju.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela krivičnu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta.

U saopćenju se dodaje da se kriminalističko istraživanje i provođenje daljnjih radnji nastavlja, a po njegovom završetku MUP će obavijestiti javnost o rezultatima na konferenciji za medije.

federalna.ba/Srna