Naslovnica Vijesti Centralna (VIDEO) GS-Tvornica mašina Travnik: Promoviran „Priručnik za zavarivanje“

(VIDEO) GS-Tvornica mašina Travnik: Promoviran „Priručnik za zavarivanje“

833
PODIJELI

Ovog ponedjeljka u Sali za prezentacije GS-Tvornice mašina d.o.o. Travnik upriličena je promocija promociju „Priručnika za zavarivanje“ autora Dine Šačirovića ,dipl.ing.met IWE, voditelja proizvodnje GS-Tvornice mašina d.o.o. Travnik.

oglasi

Priručnik ima za cilj poboljšati stručno obrazovanje za deficitarna zanimanja: zavarivač, bravar i CNC operater u SBK a sve prema normama metaloprerađivačkog sektora i industrije mašina.Više od 70% svjetske proizvodnje čelika prerađuje se zavarivanjem, proizvodnja se konstanto povećava, time je i potražnja za kvalifikovanim kadrom veža iz dana u dan, kazao nam je autor priručnika.

Ovaj Priručnik može poslužiti mladima kao faktor opredjeljenja izbora zanimanja, imajući u vidu da se sve manje i manje mladih ljudi opredjeljuje za pomenuta zanimanja, a sastoji se iz pet oblasti…

Opširnije u prilogu…

Priručnik je nastao kao plod saradnje i realizacije projekta „Stručno obrazovanje kroz praktičnu nastavu u metalskom sektoru u SBK“ koji GS-Tvornica mašina realizuje u saradnji sa njemačkom vladinom razvojnom agencijom GIZ u okviru projekta DEVELOPPP.de

U okviru projekta svake godine praktičnoj obuci pristupi po 20 učenika, koji poslije obuke, uglavnom zasnuju radni odnos u GS-Tvornici mašina Travnik.

O Priručniku za zavarivanje govorili su osim samog autora i Snježana Köpruner, direktorica GS-TMT, Elma Badžak, koordinatorica projekta ispred GIZ i Atena Stegert voditeljica projekta u GS-TMT.