Naslovnica Tech Internet Facebook obrisao čak pola milijarde lažnih profila

Facebook obrisao čak pola milijarde lažnih profila

297
PODIJELI

Na meti lažnih profila su i drugi društveni servisi, poput primjerice Twittera i YouTubea.

oglasi

Prema izvješću Pew Research Centera u aprilu, nevjerovatnih dvije trećina tvitova objavljenih na Twitteru objavljuju botovi, a studija koju je još prošle godine objavio Univerzitet Oxford pokazuje da su upravo botovi na društvenim mrežama nezanemarivo moćan alat u manipulaciji i kreiranju političkih stavova.

Ključan alat u borbi protiv lažnih profila je umjetna inteligencija, no i to ima svoje mane. Iako su blokirali 500 miliona lažnih profila, Facebook procjenjuje da je još 3 do 4 posto na mreži lažno.

Ali čak i tako mizeran postotak znači da je prevedeno u brojke, riječ o nekih 66 miliona lažnih korisničkih računa. Uz to, Facebookovi alati za čišćenje obrisali su 837 miliona spam postova prije nego što ih je uspio prijaviti neko od stvarnih korisnika, piše cnet.

Još malo zanimljive statistike. Facebook je skinuo 21 milion postova koji uključuju golotinju i seks, uklonio ili postavio oznake upozorenja na 3,5 miliona objava s nasilnim sadržajem te pobrisao 2,5 miliona objava koje uključuju govor mržnje.

oslobodjenje.ba