Naslovnica Lifestyle Kuhinja Imate višak jagoda? Osušite ih!

Imate višak jagoda? Osušite ih!

147
PODIJELI

Sezona jagoda je u punom jeku. Ako želite uživati u njima cijele godine već sada bi trebali počet razmišljati kako ih konzervirati.

oglasi

Sušenje namirnica metoda je konzerviranja koju ljudi prakticiraju gotovo od početka civilizacije. U nutritivnom smislu je ova metoda vrlo prihvatljiva jer ne narušava prirodne karakteristike namirnicei njie komplicirana za napraviti.

Jagode sušene u pećnici ili dehidratoru daju fantastičnu mirisnu aromu domaćim energetskim pločicama, kolačima i keksima, a sada im je sezona i ima ih najviše.

Oprane jagode narežemo na listiće i stavimo sušiti ili u pećnicu na najnižu temperaturu oko 3 sata ili u dehidrator na 50 stupnjeva oko 10 sati. Osušene jagode zatvorimo u staklenku i ako su dobro osušene mogu trajati otprilike mjesec dana.

Voćne kore ili kako ih neki nazivaju kože dehidrirani je voćni pire. Narezan na trakice ukusan je prirodan slatkiš. Izmiksane jagode pomiješamo sa šećerom u količini po želji i sa začinima po želji. Zatim ga izlijemo na papir za pečenje u vrlo tankom sloju (svega par milimetara) i sušimo kao i jagode narezane na listiće.

Kore su gotove kada su potpuno suhe odnosno ne lijepe se na dodir. Pohranjuju se zarolane zajedno s papirom u staklenku ili u hladnjak gdje mogu stajati i po nekoliko mjeseci.

gastro.24sata.hr