Naslovnica Vijesti BiH Ljeto na Balkanu će biti toplije od uobičajenog

Ljeto na Balkanu će biti toplije od uobičajenog

213
PODIJELI

Grmljavinske oluje bit će zabilježene na području Italije i južnog Balkana. Tamo bi ovog ljeta trebale biti zabilježene i najviše temperature. Na Balkanu će biti dugotrajna sušna razdoblja s jako visokim temperaturama

oglasi

Accuweather javlja kako je pred Evropom natprosječno vruće ljeto. Ljeto će biti sušno, te zbog toga postoji veliki rizik za požare u Francuskoj i Njemačkoj.

Grmljavinske oluje bit će zabilježene na području Italije i južnog Balkana. Tamo bi ovog ljeta trebale biti zabilježene i najviše temperature. Na Balkanu će biti dugotrajna sušna razdoblja s jako visokim temperaturama.

Toplo suho ljeto

Visoke temperature u julu i augustu bi trebale biti zabilježene u Njemačkoj, Francuskoj, a toplo suho ljeto bit će od Ujedinjenog Kraljevstva do Belgije i Holandije.

– Postoji zabrinutost zbog dugotrajnog toplotnog udara pred kraj ljeta što bi moglo stvoriti opasne uvjete za mlađu i stariju populaciju. Posebno su toplotni udari opasni za osobe sa zdravstvenim problemima, rekli su meteorolozi Accuweathera Alan Reppert i Tyler Roys.

Ovog ljeta padavina će biti jako malo, međutim to ne znači da neće biti grmljavinskih oluja i poplava. Grmljavinske oluje će bi izuzetno opasne mogle biti u Poljskoj, Češkoj i Bjelorusiji. Ta područja bi mogle pogoditi i poplave. Poplave bi se u kombinaciji s jakim vjetrom mogle pojaviti i u Njemačkoj, Austriji, te u talijanskom gradovima Rimu i Napulju.

Ta razdoblja “neredovnog” vremena, također, će spriječiti pojavu dugotrajnih toplotnih udara ovog ljeta. Ovo će prošlog ljeta nositi snažan kontrast s ekstremnom vrućinom na balkanskom poluotoku.

Hrvatski meteorolozi najavili su da se u sljedeća tri mjeseca očekuje natprosječno toplo vrijeme, nisu isključili ni pojavu toplotnih valova, ali navode da postoji mogućnost za kraće periode kada će temperatura zraka biti niža od one koja je uobičajeno za ljeto.

Prema sezonskoj prognozi hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda, u junu, julu i augustu bit će toplije od uobičajenog, a ne može se isključiti ni pojava nekoliko dana kada vrućina može da loše utječe na zdravlje. Iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraći periodi sa temperaturom oko ili nižom od one koja je uobičajena za ljeto.

Manje padavina

Padavina će biti manje nego što je uobičajeno, ali to ne znači da neće biti i kraćih kišnih perioda, pljuskova, grmljavine, a lokalno i veće količine padavina. Državni hidrometeorološki zavod naglašava da su prognoze za kraće vremenske periode pouzdanije zbog čega treba pratiti službene vremenske prognoze s ciljem pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave.