Naslovnica Vijesti Centralna Ovo je famozna mapa prema kojoj bi migranti trebali biti smješteni u...

Ovo je famozna mapa prema kojoj bi migranti trebali biti smješteni u Travniku, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Čapljini…

1933
PODIJELI

U BiH se pojavila misteriozna mapa koja, kako navode brojni mediji, sadrži tajni plan migranata s brojkama za razmještaj u Bosni i Hercegovini.

oglasi

Mediji ponavljaju kako je mapu objavio beogradski list „Danas“, a kao autora mape imenovao je istraživački centar Demostat.

Na stranicama Demostata, koji su navodno autori ovog istraživanja, također, nije moguće doći do spomenute mape niti su odgovarali na pozive i poruke. Prema navedenim brojkama koje kruže te jednim te istim novinarskim tekstovima, samo u većim gradovima Republike Srpske bilo bi smješteno 11.000 migranata, a u Federaciji BiH oko 23.000.

Dalje se spominje kako je u Banjoj Luci planiran smještaj 1.500 migranata, u Bosanskoj Gradišci 1.500, Bijeljini 2.500, Zvorniku 2.000, Višegradu 1.000 i u Trebinju 2.500 migranata.

Prema ovoj mapi, u Federaciji BiH, odnosno u Sarajevu, Travniku, Stocu, Čapljini, Ljubuškom, Grudama, Širokom Brijegu, Livnu, Bosanskom Grahovu, Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, planiran je smještaj oko 23.000 migranata.

Agencija Srna ide korak dalje te za komentar na ovu mapu kontaktira i vodeće ljude pojedinih gradova. Tako gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević kaže kako suosjeća sa svim ljudima u nevolji, ali se pribojava da masovni priliv i smještaj migranata u BiH možda ima i drugačiju pozadinu poput promjene strukture stanovništva u BiH.

– Ako je riječ o planu da migranti stalno ostanu u BiH da bi se promijenila struktura stanovništva, onda sam protiv. Moguće je da se radi i na tome i to nije uredu. Ja sam mislio da će se to riješiti, ali očito da to ima drugačiju pozadinu. Namjerno ih šalju u mirne sredine – izjavio je Kraljević Srni.

Načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić izjavio je da je eventualno raspoređivanje migranata u gradove i općine u BiH preozbiljna priča i da se ne može raditi bez saglasnosti lokalnih zajednica.

– Mene niko nije kontaktirao u vezi s problematikom migranata. Načelno pratimo što se događa i to je problem već nekoliko godina. Nije ga lako riješiti, vezan je za postupanje više zemalja, mi smo mala zemlja i mislim da BiH nema kapaciteta za to – rekao je Barbarić.

Optužbe o nepoznavanju tajnog plana mape do koje je izgleda nemoguće doći padaju i od potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića, koji je Srni izjavio da su za plan o trajnom smještaju migranata u BiH čuli svi osim srpskih predstavnika u Vijeću ministara.

– O tome pričaju svi i svi su to čuli i svi znaju samo nisu čuli naši predstavnici u Vijeću ministara. Srpski predstavnici u Sarajevu će raditi ono što im bude naređeno i oni nemaju legitimitet u srpskom narodu od koga stalno kriju informacije – naglasio je Stevandić.

Komentirajući, ponovno, pisanje beogradskog lista “Danas”, Stevandić navodi da je nesporno da se BiH nalazi u obruču zemalja koje neće dozvoliti veći priliv migranata.

– U Sarajevu se priča da je i Manjača mjesto za smještaj migranata, ali i Prijedor i još neke pograničke općine u RS – rekao je Stevandić, prenosi Bljesak.info.

BLJESAK.INFO/AVAZ.BA