Naslovnica Biznis U Sloveniji se do kraja godine otvara 20.000 novih radnih mjesta

U Sloveniji se do kraja godine otvara 20.000 novih radnih mjesta

530
PODIJELI

Dok su poslodavci prema anketi Zavoda za zapošljavanje optimističniji prema mogućnostima zapošljavanja, prognoze agencije Manpower pokazuje da se eksplozija zapošljavanje prisutna u posljednje dvije godine u Sloveniji polako stabilizuje. Razlog tome je što poslodavci ne mogu pronaći potrebne radnike, piše Dnevnik.

oglasi

Poslodavci koji su bili uključeni u istraživanju zavoda za idućih pola godine predviđaju 3-postotni rast zaposlenosti i 31.200 radnih mjesta, od čega oko 20.000 novih, a ostalo zbog zamjene.

Tako bi se broj zaposlenih u Sloveniji povećao sa sadašnjih 644.600 na 664.000 radnika. Najviše ohrabruju prognoze za građevinarstvo, gdje se predviđa rast zaposlenosti od 10,4 odsto i u tzv. administrativnim i pomoćnim slabo plaćenim uslužnim djelatnostima (čišćenje, pakovanje, zaštita itd.) kao i u poslovanju s nekretninama.

Poslodavci će u sljedećih šest mjeseci najčešće tražiti radnike za jednostavne poslove u proizvodnji, vozače teških kamiona i traktora, prodavače, zavarivače i klesare.

Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, s nedostatkom odgovarajućih radnika suočeno je više poslodavaca nego u prošlom polugodištu, njih gotovo 46 odsto.

Problemi su posebno akutni u velikim preduzećima, gdje su kadrovski problemi prisutni kod gotovo 70 odsto poslodavaca, uglavnom u hotelima i restoranima, građevinarstvu, zdravstvu i socijalnoj pomoći, kao i tamo gdje je rad slabo plaćen i fizički zahtjevan.

Manje optimistično je istraživanje agencije Manpower, prema kojem rast zaposlenosti predviđa 11 odsto poslodavaca, dva posto planira manje zapošljavanje, a 85 odsto ne očekuje promjene. Najoptimističniji su poslodavci u prevozu, logistici i komunikacijama kao i u proizvodnji.

Tilen Prah, direktor agencije Kariera, kaže da je Slovenija nakon lanjskog snažnog rasta zaposlenosti na početku ove godine dostigla prirodnu stopu nezaposlenosti. ”Poslodavci koji nude bolje plate i radne uslove kradu radnike onima koji to ne mogu, čime se smanjuje rast zaposlenosti”, kaže Prah.

 

biznisinfo.ba