Naslovnica Sport Ostali sportovi ( VIDEO ) Održan šahovski turnir u Busovači

( VIDEO ) Održan šahovski turnir u Busovači

466
PODIJELI

Šahovski klub Hrasno Busovača ove nedjelje je organizirao dva šahovska turnira na kojem je sudjelovalo 135 šahista iz tri države.

oglasi

Turnire je otvorio Marinko Čavara Predsjednik Federacije BiH, a odigrani su u u TC Party Busovača koji po riječima predsjednika kluba najviše pomaže ovom klubu.

Prvo je održan turnir za djecu do 16 godina na kojem je sudjelovalo 46 mladih šahista i šahistkinja iz cijele BiH. Prvo mjesto osvojila je Milana Babić sa 6,5 poena koliko je imao i drugoplasirani Ismet Mešić. Slijede Ivan Marjanović i Mijo Kovač sa 5,5 poena, Maša Babić, Nemanja Aleksić, Orhan Bečić i Miralem Ganić sa 5 poena. Također, najmlađi članovi ŠK ”Travnik” i polaznici Ana Rajić i Mijo Kovač su u konkurenciji kadetkinja i kadeta do 16 godina osvojili prva mjesta, te zlatne medalje i pehare za pobjednike.

Od 02. do 10.06. na Jahorini je održana Premijer liga BiH u šahu. Učestvovalo je 10 ekipa i nakon 9 odigranih kola najuspješnija je bila ekipa ŠK Bosna iz Sarajeva a drugo mjesto je pripalo ŠK Hrasno Busovača iz Busovače.

Busovljacima je titula prvaka BiH izmakla doslovno u „foto finišu“, iako su u direktnom meču savladali višestrukog prvaka Evrope sarajevsku Bosnu, morali su se zadovoljiti drugim mjestom. No, i to je veliki uspjeh za jedinog predstavnika SBK s obzirom da su izborili očešće u šahovskoj Ligi prvaka.