Naslovnica Zabava Misteriozni otok sa samo jednom kućom kojem je pristup zabranjen

Misteriozni otok sa samo jednom kućom kojem je pristup zabranjen

199
PODIJELI

Surtsey je vulkanski otok u Atlantskom okeanu koji se nalazi tridesetak kilometara od Islanda. Nastao je velikom erupcijom 1963. godine koja je počela na dubini od 130 metara.

oglasi

Erupcija je trajala čak tri godine, a do 1967. stvoren je otok površine od 2,7 kvadratnih kilometara. Ne čudi stoga što su mu dodijelili ime prema vatrenom divu Surtu iz nordijske mitologije.

Erozija tla i jaki vjetrovi na sjeveru Europe s vremenom su smanjili njegovu površinu na oko 1,3 kvadratnih kilometara, ali ne i interes naučnika za to misteriozno područje.

UNESCO je zaštitio otok i stavio ga na svoj popis Svjetske baštine u Europi, a pristup su dobili samo odabrani botaničari, biolozi i vulkanolozi. Glavni im je zadatak proučiti kako nastaje ekosistem bez ljudskog utjecaja.

Na otoku se nalazi samo jedna kuća u kojoj spavaju stručnjaci koji proučavaju promjene na Surtseyju. Prije nego što se iskrcaju na otok, svaki se naučnik temeljito pretražuje da slučajno ne bi prenio neko sjeme čije bi klijanje moglo poremetiti prirodni ekosistem.

radiosarajevo.ba