Naslovnica Vijesti BiH Potpisan projektni ugovor za KB Zenica: Generacijski projekt za bolju zdravstvenu zaštitu...

Potpisan projektni ugovor za KB Zenica: Generacijski projekt za bolju zdravstvenu zaštitu građana ZDK (FOTO/VIDEO)

688
PODIJELI
FOTO: TNT.ba

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su premijer Miralem Galijašević, direktor Kantonalne bolnice Zenica prim. dr. Rasim Skomorac i Lan Brown šef ureda EDRB-a u BiH potpisali Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica.

oglasi

Naglašeno je da je ovaj projekt odlična prilika da se Kantonalna bolnica dovede na jedan kvalitetan i dobar nivo, a sve zbog vrhunske usluge koja je potrebna pacijentima u Zeničko-dobojskom kantonu. Isto tako, kako je naglašeno na današnjem programu u narednom periodu očekuje se raspisivanje tendera i realizacija projekta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje oko 10 miliona eura.

“Počeli smo program u BiH koji se zove ‘Program zelenih gradova’, u kojem sa većim gradovima radimo na izradi studija i analiziramo vrste zagađenja u tim gradovima i kako se može okoliš poboljšati u tim gradovima. Sada su nam se u programu u BiH pridružila tri grada, Sarajevo, Zenica i Banja Luka. Austrijska vlada finansira izradu tih studija, a onda ćemo zajedno sa tim gradovima raditi na finasiranju identificiranih projekata ne samo bolnice nego i nove projekte u Zenici. Već sada znamo koji je naizgledniji projekt u Zenici, a to će biti zamjena izvora toplote za daljinsko grijanje koje dolazi iz Arcelor Mittala”, istakao je Ian Brown, šef ureda EBRD-a u BiH.

Ovome je prethodila Odluka Skupštine Zeničko-dobojdskog kantona o prihvatanju zaduženja Zeničko-dobojskog kantona po osnovu Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, čime se za Kantonalnu bolnicu obezbjeđuje 10 miliona eura kreditnih i milion eura bespovratnih sredstava koja će uložiti u poboljšanje infrastrukture.

“Ovo je za nas najznačajniji kapitalni projekt koji ćemo relizirati u toku našeg mandata. Ovo je prilika da bolnicu dovedemo na nivo koji će učiniti zdravstvenu zaštitu građana ZDK efikasnijom. Očekujem vrlo brzo raspisvanje tendera na najbolji mogući način”, dodao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Direktor KBZ-a Skomorac naglasio je kako je ovo najznačajniji projekt od izgradnje KBZ-a. Uz zamjenu stolarije i krovova, te novi izvor toplotne energije, koji će biti na gas, KBZ će dobiti i novih 3.000 metara kvadratnih prostora za smještaj pacijenata.

“Ovim projektom su pokriveni svi aspekti i dograđujemo novih 3.000 kvadratnih metara i tako djelimično počinjemo rješavati probleme nedovoljnih kvaliteta ustanove i pokušavamo da postignemo kvalitetan boravak pacijenata i komfor za zaposlenike ustanove”, rekao je direktor KBZE, prim. dr. Rasim Skomorac.

Radovi bi trebali biti završeni u naredne tri godine.