Naslovnica Zabava Država vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura

Država vlasnici Hitlerove rodne kuće mora isplatiti 1,5 miliona eura

17
PODIJELI
oglasi

Austrija bivšoj vlasnici Hitlerove rodne kuće u mjestu Braunau am Inn mora isplatiti mnogo veću odštetu nego što je prije odlučeno, presudio je sud u Riedu im Innkreisu, prenose u srijedu austrijski mediji.

Sud je na temelju vještačenja zaključio da je dvokatnica u središtu mjesta s pripadajućim garažama i parkiralištem vrijednija od 310.000 eura, koliko je država dosad isplatila vlasnici, prenosi Fena.

„Odšteta za nekretninu je, posebno ako se uzme u obzir da se radi o rodnoj kući Adolfa Hitlera, vrijedna 1,508 miliona eura“, stoji u presudi, prenosi dnevnik Salzburger Nachrichten.

Odvjetnik 68-godišnje bivše vlasnice je izjavio kako je njegova klijentica osjetila „vidno olakšanje“ zbog presude suda u Riemu im Innkresu. On je istodobno dodao kako pravna zavrzlama oko Hitlerove rodne kuće „još nije okončana“.

Austrijski ustavni sud 2017. je odlučio da je oduzimanje ovog spornog objekta sukladno s ustavom jer da se radi o „objektu od posebnog interesa“.

Austrijska vlada je prije toga zaplijenila imovinu kako bi se spriječilo stvaranje „hodočašća neonacista“. Vlada je tada utvrdila kako je konfiskacijom „osigurano da posjed ne dospije u krive ruke“.

Vlasnica je uložila žalbu pred Europskim sudom za ljudska prava zbog nacionalizacije imovine a o ovoj žalbi još nije odlučeno, prenijela je Hina.