Ambasada SAD-a suspendirala Memorandum o razumijevanju sa ZDK-om

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini  suspendirala je Memorandum o razumijevanju sa Zeničko-dobojskim kantonom (ZDK).

Nakon što je Skupština ZDK donijela Izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova s ciljem ograničavanja dobrog upravljanja, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uputio je pismo vlastima ZDK u vezi sa suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom tog kantona, saopćeno je iz Američke ambasade.

U vezi s tim, ambasador Nelson je uputio pismo premijeru ZDK Mirnesu Bašiću i predsjedvajućem Skupštine ZDK Ćazimu Huskiću, u kojem ih obavještava da je Ambasada Sjedinjenih Država donijela odluku da odmah suspendira Memorandum o razumijevanju, potpisan sa Vladom ZDK.

Memorandum se odnosio na saradnju u borbi protiv korupcije posredstvom programa američkog višeg savjetnika za borbu protiv korupcije.

– Nedavno usvajanje amandmana na Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova kojima se ograničava nezavisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, pravna sigurnost te vladavina zakona, dovelo je do zaključka u Ambasadi SAD da Vlada ZDK neće biti pouzdan partner u borbi protiv korupcije – navodi se u pismu.

U pismu se, istovremeno, ističe kako Američka ambasada i nadalje ostaje posvećena promoviranju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i cijelom zapadnom Balkanu, “u skladu sa standardima koje zemlje regiona moraju zadovoljiti kako bi osigurale ostvarenje ciljeva za napredovanje na evropskom putu”.

– Kao pokazatelj ovakve posvećenosti, predsjednik Biden potpisao je novu Izvršnu uredbu kojom se proširuju kriteriji za uvrštavanje na listu sankcija, sve kako bi se odgovorilo na postojeće izazove poput korupcije i ostalih radnji koje opstruiraju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije – navodi se u pismu ambasadora Nelsona upućenom čelnicima ZDK.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU