Beč objavljuje cenzurisana umjetnička djela na mreži OnlyFans

Beč je pokrenuo novi profil na društvenoj mreži namijenjenoj za plaćeni sadržaj za odrasle. Glavni grad Austrije će na tom profilu prikazivati umjetnička djela koja su druge društvene mreže cenzurisale. Ideja je plod saradnje Turističke zajednice Grada Beča (Wien Tourismus) i poznatih bečkih muzeja, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Wien Tourismus je otvorio profil na mreži OnlyFans kako bi, između ostalog, skrenuo pažnju na slobodu umjetničkog izražavanja.

– Na društvenim mrežama algoritmi odlučuju koliko se aktova može izložiti, zbog čega se često cenzurišu svjetski poznata umjetnička djela. Stoga, postavljamo pitanje koliko “golotinje” možemo podnijeti i ko može odlučiti šta smatramo nepristojnim. U bečkoj kulturnoj metropoli možemo reći aktovi su sociopolitički i umjetnički dio historije kulture – objasnio je direktor turističke zajednice Norbert Kettner.

Turistička zajednica će na OnlyFans-u izlagati radove koje su druge platforme, poput Facebooka, Instagrama ili Twittera, blokirale. Osim pristupa djelima, korisnici će uz pretplatu na sadržaj Bečkog kanala dobit i Vienna City Card ili besplatnu kartu za zajedničku manifestaciju Leopold muzeja, Muzeja historije umjetnosti, Albertine i Prirodoslovnog muzeja. Ti muzeji su se prethodno u više navrata susretali s problemima predstavljanja umjetničkih djela iz svojih zbirki na društvenim mrežama.

Albertina se borila s cenzurom portreta Amedea Modiglianija, čija izložba traje do 9. januara 2022. Leopoldov muzej se suočio s kontroverzama oko slika ekspresioniste Egona Schielea, a Prirodoslovnom muzeju je prijetila blokada zbog 30.000 godina stare Venere iz Willendorfa. U slučaju ponovljenog kršenja pravila, institucije rizikuju gašenje profila, sapćeno je.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU